- TRO STÅR SENTRALT: Miljøvernminister Erik Solheim medgir overfor Vår Land at vitenskap og modernitet ikke gir svar på alle spørsmål. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- TRO STÅR SENTRALT: Miljøvernminister Erik Solheim medgir overfor Vår Land at vitenskap og modernitet ikke gir svar på alle spørsmål. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Gud er tilbake

Tro spiller en stadig økende rolle i samfunnet i dag, mener miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk har behov for noe å tro på, og stadig flere ser at vitenskap og modernitet ikke gir svar på alle spørsmål, sier Erik Solheim i et intervju med Vårt Land.

- I det 20. århundre var det en utbredt tanke at religionen ville dø ut i takt med vitenskapelig innsikt. Men det har vist seg at religionen, i alle samfunn, er utrolig tilpasningsdyktig, sier han.

Solheim tilføyer at tro står helt sentralt i flesteparten av landene han jobber med.

- Vi har vanskelig for å forstå det i Norge fordi vi er ett av de mest sekulære samfunnene i verden. I nær sagt alle landene hvor jeg er involvert, står tro helt sentralt, sier han.

Ministeren mener det farligste vi kan tro er at alle beslutninger er rasjonelle. Solheim tror de fleste, også politikere, bruker både magefølelse og fakta når de tar beslutninger. På spørsmål om tro er en sentral del når han skal ta beslutninger, svarer Solheim:

- Det er i hvert fall ikke slik at jeg tar alle beslutninger kun på basis av full rasjonalitet og kunnskap om alle sidene ved en sak. Man tar en beslutning på bakgrunn av fakta og de verdier og idealer man har, sier han.

(NTB)