- Gud ga ham en åpenbaring, men psykiaterne sa han var gal

Breivik vil vurderes av en psykolog, og henviser til den britiske «ideologen» Paul Ray.

KRITISK: Anders Behring Breivik mener han også bør vurderes av en psykolog. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Anders Behring Breivik mener han også bør vurderes av en psykolog. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kjenner detaljer i den 319 siders lange rapporten fra de nye sakkyndige, psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Ifølge diagnosemanualen «ICD 10», der de forrige sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderte med at han var paranoid schizofren, kommer de nye sakkyndige til en annen konklusjon.

De mener at Breivik har forestillinger, men ingen diagnose som oppfyller rettens krav til utilregnelighet. De mener Breivik har «ekstreme politiske oppfatninger». De nye psykiaterne mener Breivik er en «krenkbar person, har grandiose trekk og at han målbærer en politisk ideologi».

IQ-påstand Breivik hevder selv overfor de nye sakkyndige at han har en IQ på 136, men de sakkyndige har ikke testet dette, fordi de mener det ikke er viktig for observasjonen. De konkluderer også med at Breivik ikke har hukommelsestap fra terrorangrepene 22. juli, og at det ikke er holdepunkter for hodeskader eller somatisk sykdom.

De nye sakkyndige har gjort en rekke tester av terroristen. Skjemaet «HCR 20» brukes til å vurdere risikoen for vold.  Skjemaet «HCR 20» brukes til å vurdere risikoen for vold.

Her vurderer ekspertene om Breivik har hatt ustabilitet i forhold, rusmisbruk, problemer i arbeidslivet, psykiske lidelser, tidlig mistilpasning, personlighetsforstyrrelse, manglende innsikt, negative holdninger, emosjonell ustabilitet, urealistiske fremtidsplaner, stress, manglende nettverk.De nye sakkyndige mener «det er høy grad av risiko for nye voldshandlinger».

Ville ha psykolog Breivik ble døgnkontinuerlig observert i tre uker. Overfor de nye sakkyndige reagerer terroristen på at det ikke er oppnevnt psykolog (alle de fire sakkyndige er psykiatere).

- Svakheten med psykiatere er at de mangler kunnskap om religion og ideologi, hevder Breivik i samtalene med de nye sakkyndige. Men i retten har Breiviks forsvarere innkalt psykolg som vitne.

Den erfarne rettspsykologen Pål Grøndahl er blant ekspertene Anders Behring Breiviks forsvarere ønsker i retten.

Det skjer sju-åtte måneder etter at forsvarer Geir Lippestad satte ned foten for at Grøndahl skulle være én av de sakkyndige som skulle undersøke Breivik.

- Åpenbaring I samtaler med de nye sakkyndige henviser Breivik til «ideologen» Paul Ray.

Da Breiviks terrormanifestet ble kjent, rettet både medier og politi fingeren mot Paul Ray, tidligere lederskikkelse i det britiske ekstremistmiljøet, som blogger under kallenavnet Luton Lionheart. Han er også avhørt av norsk politi, men nekter kjennskap til Breivik.

- Gud ga ham en åpenbaring, men psykiaterne sa han var gal, hevder Breivik når han skal beskrive hvorfor han vil ha en psykolog med på utredningen.

Nektet - Dette viser at noen viser ham hva jeg skriver på bloggen min. Jeg var kritisk til den første psykiatrirapporten, og skrev om dette på bloggen min. Noen må ha vist ham det, sier Paul Ray til Dagbladet på telefon.

- Det har skjedd også tidligere, mener han.

BLOGGER: Paul Ray. Foto: Hilde Mesics Kleven
BLOGGER: Paul Ray. Foto: Hilde Mesics Kleven Vis mer

29. juli i fjor sa Ray til Dagbladet i sitt første intervju om terroren at han aldri har hatt noen som helst kontakt med Breivik, noe han har gjentatt i politiavhør.

- Jeg hadde aldri møtt mannen før, jeg hadde aldri lest manifestet, jeg hadde aldri vært borti Anders Behring Breivik før jeg fikk nyheten om det grusomme angrepet på fredag. Jeg beklager overfor hele det norske folk, sa Ray.

Ray har en fortid i antiislamistiske English Defence League, men flyttet til Malta etter krangler og bråk i hjemlandet England.

Han sier han er med i organisasjonen Templar Knights, men at denne ikke har noe med Breiviks påståtte organisasjon Knights Templar. Dette er nå forsterket av at Breivik selv, i et brev til Dagbladet og andre medier, innrømmer at Knights Templar er et fantasifoster.

Taktikk Overfor Tørrissen og Aspaas sier Breivik at han er interessert i lange samtaler for å bli fort ferdig. Terroristen hevder at grunnen til at han først ikke ville snakke med dem, var på grunn av «taktikk».

- Jeg er ikke redd for lekkasjene. Den første rapporten var katastrofe. Det går bra hvis dette ikke blir fri diktning, sier Breivik i samtalene.

TILREGNELIG: Det er Breivik-diagnosen fra de nye sakkyndige, psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
TILREGNELIG: Det er Breivik-diagnosen fra de nye sakkyndige, psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer