Donald Trump:

- Gud, hjelp oss alle

John Kelly, tidligere stabssjef for Donald Trump, er ikke nådig i sin beskrivelse av eks-presidenten.

I RETTEN: Mandag kveld norsk tid møtte Donald Trump i retten i New York, der han må svare for et sivilt bedragerisøksmål. Foto: AFP / NTB
I RETTEN: Mandag kveld norsk tid møtte Donald Trump i retten i New York, der han må svare for et sivilt bedragerisøksmål. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

I et stort intervju med den amerikanske kringkasteren CNN, fyrer John Kelly løs mot Donald Trump.

Kelly var Trumps lengstsittende stabssjef, fra 2017 til 2019.

I dag har han lite pent å si om den tidligere presidenten.

- Hva kan jeg si som ikke allerede er sagt? Han er en person som mener at de som forsvarer landet sitt i uniform, eller som blir torturert som krigsfanger i årevis, eller blir skutt og alvorlig skadd i kamp, er «tapere», sier Kelly.

- Aner ikke hva USA står for

Kelly har selv bakgrunn fra forsvaret, og var tidligere general i det amerikanske marinekorpset.

I CNN-intervjuet går han hardt ut mot det han omtaler som Trumps manglende respekt for militæret.

- Han aner ikke hva USA står for, eller handler om. Han er en person som foreslår at en uselvisk soldat som har tjent landet sitt i 40 år i både fredstid og krig, skal miste livet sitt for forræderi, sier Kelly, med henvisning til en uttalelse fra Trump på hans eget sosiale medienettsted Truth Social i forrige uke.

TRUMP-KRITIKER: John Kelly (til høyre) var stabssjef for Trump i flere år. I dag har han lite til overs for den tidligere presidenten. Foto: Shutterstock / NTB
TRUMP-KRITIKER: John Kelly (til høyre) var stabssjef for Trump i flere år. I dag har han lite til overs for den tidligere presidenten. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Da hintet den tidligere presidenten til at tidligere forsvarssjef Mark Milley var skyldig i forræderi og burde straffes med døden.

Årsaken er en episode på tampen av Trumps presidentskap, da amerikansk etterretning skal ha mottatt meldinger om at Kina var bekymret for at Trump ville beordre et militært angrep mot dem.

Det endte med at Milley kontaktet sine kinesiske kolleger for å forsikre at noe slikt ikke ville skje.

Bekrefter soldathets

Overfor CNN bekrefter også flere tidligere historier der Trump skal ha hetset og hånet amerikanske soldater, blant annet en omfattende artikkel i The Atlantic fra 2020.

I The Atlantic-artikkelen beskrives en episode i 2018, da Trump skal ha ikke ville besøke gravene til amerikanske soldater i Aisne-Marne i Frankrike i forbindelse med hundreårsmarkeringen for første verdenskrig.

«Hvorfor skal jeg besøke kirkegården? Den er fylt opp med tapere», skal Trump ha sagt.

- HEKSEJAKT: Donald Trump møtte mandag opp ved en domstol i New York, der et sivilt bedragerisøksmål mot ham skal behandles. Video: Reuters. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

I forbindelse med et annet Frankrike-besøk skal Trump ha sagt at han ikke ville ha skadde soldater med i en markering, fordi det ikke «så bra ut» for ham, forteller Kelly til CNN.

- Han er en person som beundrer autokrater og morderiske diktatorer, en som ikke har annet enn forakt for våre demokratiske institusjoner, vår grunnlov og rettsstat, sier den tidligere stabssjefen.

- Det er ikke noe mer å si. Gud, hjelp oss alle, fortsetter Kelly.

I retten denne uka

CNN har bedt Trump-leiren om å kommentere saken, uten å navngi Kelly som kilde. Svaret de fikk skal ha vært en rekke fornærmelser og personkarakteristikker mot tidligere forsvarssjef Mark Milley.

Denne uka møter Trump i retten i New York, der han må forsvare seg mot et sivilt bedragerisøksmål. Han er saksøkt av delstaten for å ha løyet om verdien på eiendommene sine overfor banker og forsikringsselskaper.

I verste fall kan saken ende med at han mister kontrollen over Trump Tower på Manhattan, tror flere amerikanske eksperter.

Trump selv mener at søksmålet er politisk og del av en «heksejakt».

- Det er svindel, det er humbug, sa han til den frammøtte pressen da han ankom rettslokalet mandag kveld norsk tid.

I FRANKRIKE: Trump skal ha kommet med en rekke upassende kommentarer i forbindelse med et besøk i Frankrike i 2018. Foto: AFP / NTB
I FRANKRIKE: Trump skal ha kommet med en rekke upassende kommentarer i forbindelse med et besøk i Frankrike i 2018. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Alt handler om ham

Trump har annonsert at han vil stille som republikansk kandidat i presidentvalget til neste år.

Samtidig dukker det opp stadig flere kritikere fra hans tidligere indre krets. Mark Esper, tidligere forsvarsminister, har uttalt til CNN at Trump er «uegnet» til å være president.

- Han setter seg selv foran landet. Alt handler om ham, ikke landet, har Esper sagt.

Bill Barr, som ble utnevnt som justisminister av Trump, karakteriserte ham som en «narsissist» i et TV-intervju med CBS i sommer, gjengitt av politikknettstedet The Hill.

- Han vil alltid sette sine egne interesser og ego foran alt annet, inkludert landets interesser. Landet vårt kan ikke være en terapitime for en plaget mann som ham, lød det fra Barr.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer