«Gud hjelpe denne nasjonen»

NEW YORK (Dagbladet): I havet av politiske tegninger i amerikanske aviser er den eldgame frøken Lewinsky foran storjuryen en liten genistrek fra en av New Yorks tabloider. Akkurat så endeløs og meningsløs virker nå riksrettsprosessen som skal i gang etter kongressvalget 3. november. Og det mest frastøtende er de sleske smilene som president Clintons motstandere ikke klarer å viske bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Selv justiskomiteens respekterte formann, republikaneren Henry Hyde på 77 år, klarer ikke helt å skjule at han ser ut som en katt som har fanget en mus. Skjebnen til USAs president ligger nå i hendene på et flertall godt middelaldrende menn (og noen få kvinner) som oppfører seg som en religiøs sekt på frelserferd. I likhet med inkvisisjonens prester jakter de på en sannhet de selv har definert. Dette handler ikke om sex, bedyrer familiefedrene og bestefedrene; det handler om å lyve. Og nå skal sannhetsjegerne redde USA og moralen og familien og alle de små uskyldige barna. «Mayflower» har igjen kastet anker. Pilegrimene har gått i land.

Nå snakker også den ene etter den andre gråtkvalt om å være patriot. Det er ikke snakk om å drive et politisk spill før kongressvalget i november, sier de. Det er ikke snakk om å være partiske, men patriotiske, er omkvedet. Republikaner Bob Barr fra Georgia mener Bill Clintons utroskap er en trussel mot selve demokratiet og riksrett er eneste vei å gå.Den svenske journalisten og forfatteren Göran Rosenberg skrev i 1991 en spennede bok om USA. I «Friere kan ingen være» beskriver han blant annet religionens nakketak på politikk og moral i USA. Og han gjør den franske filosofen Jean Baudrillards ord til sine:«Gud hjelpe denne nasjonen hvis vi i dag blir en Kongress som skal drive med endeløs etterforskning, at vi blir medskyldig i denne u-amerikanske inkvisisjonen som vil ødelegge presidentembete på grunn av en utenomekteskapelig affære,» sa Kongressens mest frittalende representant Robert Wexler da sekten ropte halleluja til riksrett. Det eneste alle kan være enige med Clintons inkvisitorer om, er at president Bill Clinton har vært en tosk. At han risikerer å snuble i sin egen seksualdrift er pinlig, men at Kongressen vil gjøre ham til en impotent president både på den hjemlige og den utenlandske politiske arena resten av hans presidentperiode er farlig. Dessverre ser det ut til at Robert Wexler har grunn for sine bønner om hjelp.

- Vi må gjøre dette, slik at vi kan se Amerika i øynene og si ja, konstitusjonen lever i beste velgående, ropte han da Representatenes hus stemte for riksrett torsdag. Og han ble støttet av flere gråtkvalte patrioter som hevet sannhetens fane for å bevare USAs dyd. Og under det hele lå en religiøs tone som etterlot seg en vammel smak av hykleri. Særlig fordi man vet at flere av de dydige familiefedrene i kongressen har hatt seksuelle sidesprang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer