NY LOV:  Etter 100 år med speiding i Norge skal speiderloven fornyes. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
NY LOV: Etter 100 år med speiding i Norge skal speiderloven fornyes. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Gud kan forsvinne fra speiderloven

Gud kan forsvinne ut av trosparagrafen når høringsrunden om en ny speiderlov avsluttes neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter 100 år med speiding i Norge skal speidernes egen «grunnlov» - speiderloven - bli ny. Ifølge Speidernes fellesorganisasjon, som består av Norges speiderforbund og KFUK-KFUM-speiderne, er trosparagrafen den enkeltparagrafen som er blitt mest debattert.

Den første av speiderlovene sier i dag at «en speider er åpen for Gud og hans ord». Fellesorganisasjonen har i høringsutkastet utarbeidet tre alternativer til trosparagraf. Det ene er å beholde dagens paragraf, og de to andre lyder «En speider søker sin tro og respekterer andres» og «En speider arbeider for fred og respekterer andres tro».

Skjerpende fronter Komitéleder Carsten Pihl mener engasjementet rundt paragrafen har vært stort, men forventet.

- Skjerpede fronter gjør at argumentene kommer tydelig fram, noe som er helt fint. For mange er fortsatt troen viktig i det daglige speiderarbeidet, mens andre ikke bryr seg så mye. Den praktiske politikken om hvem som kan bli speidere må de forskjellige forbundene vurdere, sier Pihl, som sammen med komiteen skal vurdere argumentene denne uken.

Han mener det viktigste er å legge grunnlaget for en plattform som kan holde seg tjue år fram i tid.

- Vi ser tross alt på mye mer enn den første paragrafen. Det er ellers mye ord og uttrykk som de unge speiderne ikke forstår, og det må vi gjøre noe med, sier han.

Tror på religionen Speidersjef Knut Slettebak i Norsk speiderforbund mener en omformulering av lovparagrafen i en mer trosnøytral retning ikke er en direkte omformulering av speidernes visjon.

- Det kan kanskje påvirke holdninger, men i utgangspunktet er ikke speiderloven alene det største «hinderet» for ateistisk deltakelse. Da må i så fall andre ledd i formålsparagrafen vår også endres, sier Slettebak, som understreker at ateistiske deltakere ikke blir nektet speiderdeltakelse - men at ateistiske speidergrupper ikke er i tråd med speidernes grunnregler.

Det nye forslaget er ute på høring til 30. mars, før en oppsummering og anbefaling fra Speidernes fellesorganisasjon presenteres i april. Deretter skal det legges fram et ferdig lovforslag i september som etter planen kan bli vedtatt i 2015.

Slettebak tror at en religiøs overtone fortsatt vil bli vektlagt.

- Jeg tror at alle parter lever godt med både den nåværende paragrafen og alternativ B. Mitt inntrykk er at det fortsatt ønskes en form for religiøs tilknytning.

(NTB)