Gud nekter å dø

Gud er ikke død. Han var bare penset inn på et sidespor. Nå gjør han globalt comeback.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OVER HELE

verden er en morsk Gud i ferd med å kreve ny kontroll over menneskenes liv og innflytelse på politikken. Etter å ha blitt trengt opp i et hjørne av rasjonalisme og menneskerettigheter nekter religionen å bli privatisert. Gud slår tilbake. Nye og fundamentalistiske religiøse krefter har entret den politiske arenaen og krever innflytelse. Ikke bare i Midtøsten og andre islamske støttepunkter, men i høy grad også i Europa, Russland og USA. Felles for disse strømningene er et strengt dualistisk verdensbilde hvor det gode står mot det onde. Fornuft, toleranse og intellektuell nysgjerrighet erstattes av dogmer som opphever ansvar for voldshandlinger og undertrykkelse som rammer «de andre». Slik går det en linje fra 11. september til skuddene i Knutby.

DEN VESTLIGE

verden frykter i stigende grad islamsk ekstremisme, og med god grunn. Dette omvendte korstoget er blottet for den humanisme og toleranse som preget andre epoker i troens historie. Samtidig er det påfallende hvordan også kristne og jødiske trossamfunn gjennomgår en radikalisering med klare politiske ambisjoner. Det er mest synlig i USA, hvor meningsmålinger viser at de som er sterke og ytterliggående i troen i overveldende grad støtter president Bush. I det nokså sekulære Nord-Europa overser vi lett at 19 av 20 amerikanere sier de tror på Gud, og at 2/3 sier religion spiller en viktig rolle i deres liv. Kristne fundamentalister har fått sterke posisjoner i Bush-administrasjonen, og bibelbeltet vet det kan avgjøre presidentvalget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer