Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gud på kontoret

Det er ikke bare amerikansk politikk som preges av tro og verdier, forkynnelsen brer seg raskt inn i arbeidslivet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHUCK RIPA

låner ut penger. Han er ansvarlig for utlån i Riverview Community Bank i Otsego, Minnesota. Når et ferskt gjeldsbrev ligger klart, legger han hendene sine på lånekundene og sier:

-  Herre, jeg ber om at du gir dette paret den beste kjøper til huset deres, og at de kommer til å få pengene de trenger for å kjøpe sitt nye hus. Og jeg ber, Herre, om at du gir meg visdom til å gi dem de beste finansielle råd.

DET ER

søndagsmagasinet til The New York Times som forteller historien fra banken i Minnesota. Den er ikke unik. Religiøs forkynnelse i USA er på vei fra søndag til mandag, fra kirken til jobben. The International Coalition of Workplace Ministries hevder å ha flerfoldige tusen mer eller mindre formelt organiserte menigheter på amerikanske arbeidsplasser. Det gjelder storbedrifter som Coca-Cola, Intel, skattemyndighetene og Pentagon, men også beskjedne tannlegekontorer og barnehager. På jobben bruker de ansatte troen aktivt, overfor kollegene i bønnegrupper og i forhold til kunder og klienter som tilbud om forbønn.

-  En av de neste store bevegelsene for Gud kommer til å skje igjennom troende på arbeidsplassene, har evangelisten Billy Graham forutsagt. Han er ingen smågutt i amerikansk samfunnsliv. Hans inngripen har hatt store konsekvenser, også for den helt aktuelle politiske situasjon. Det var han som fikk George W. Bush på vannvogna etter ei durabel fyllekule i Kennebunkport. Da den unge Bush snøvlet til en av sin mors venninner om det overhodet finnes sex etter 50, innkalte den gråhårede mater familias predikant Graham for å snakke sønnen til rette. Det klarte han, og veien til Det hvite hus kunne begynne.

DET ER FULLT LOVLIG

å bruke arbeidsplassen som misjonsmark. Landet som ellers skiller så strikt mellom kirke og stat, har ingen forkynnerrestriksjoner for eksempel på føderale arbeidsplasser. Tvert imot, retten til å praktisere religion på jobben ble utvidet under president Bill Clinton.

Det er de kristne gruppene som praktiserer jobbtro. Ikke unaturlig, siden 42 prosent av alle amerikanere regner seg selv som evangeliske kristne eller født-igjen-kristne. Jøder og muslimer har samme rettigheter, men bruker dem i langt mindre grad.

BØKER, WEBSIDER

og e-postnettverk er tilgjengelig for å bringe Gud inn på kontoret. Blant annet finnes det et spesielt kurs i å gjenkjenne Herrens stemme midt i alle tilfeldige tanker. I den sammenheng forteller Don Couchman, tannlege i Colorado, om hvordan Gud snakket til ham midt i en rotfylling.

-  Han ba meg dra på pilegrimsreise til Argentina.

På spørsmål om hvordan han kunne vite at det var Gud selv som snakket, svarer han;

-  Lammene kjenner hyrdens stemme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media