«Gud velsigne krigen»

- President Bush har utsatt krigen. Gud gir oss beskjed når tida er kommet, sier oberstløytnant Archie Linear (48).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAMP ARIFJAN, KUWAIT (Dagbladet): Han ønsker oss velkommen i Camp Arifjan sør for Kuwait by. Her er kapellet som skal gi amerikanske og britiske tropper åndelig styrke til å felle Saddam Hussein.

«Chapel-in-a-box» kaller de det avlange teltet som har dobbel teltduk og klimaanlegg. Det kan pakkes sammen og bringes dit det trengs. Dagbladet fikk være med på en gudstjeneste med presten, kaptein Kim Chul, og et svingende gospelkor med soldaten Lisa Silver i spissen.

- Vi har gudstjenester for lutheranere, protestanter og katolikker. Britene har sine egne prester, og selv om vi ikke har noen imam, kan muslimer også bruke kapellet til bønn. Det er viktig å ha et slikt tilbud til soldatene. De fleste trenger åndelig støtte, sier kommandersersjant Larry Stevens.

Krigstone

Det sitter en ung soldat foran alteret med lua i hånda. Tårene renner. Han søker trøst i en situasjon som han deler med flere. Stemningen i den digre leiren er ikke anspent, men følelsen av krig kjenner vi allerede på vei til leiren. Når vi tar av fra hovedveien som fører til Saudi-Arabia, er det slutt på betong og asfalt. Sanden hvirvler fra de mange bilene på vei til leiren. En møtende kolonne i ørkenbilen Hummer, viser at det ikke er kos og hygge man driver med i området. Opp fra kjøretøyene stikker soldathoder med mørke briller. Alle er væpnet til tennene.

I leiren blir alle journalistiske team fotfulgt av sin spesielle oppasser. Ingen skal si noe man ikke har kontroll med. Britiske soldater er ikke klarert til å si noe som helst.

Gassøvelse

Sirenen lyder plutselig mens vi småprater med en gruppe soldater.

- Dette er ikke et sikkert sted, roper en nyankommet soldat.

Det er gassøvelse og trusselen skal være en scudrakett med kjemisk stridshode. Soldatene søker ly ved husvegger, teltvegger og ved en mur. De trekker gassmaskene over hodet og beholder dem på en halv time.

Dagbladet får noen uformelle ord med en av soldatene. Han var med i Golfkrigen i 1991.

- Jeg var med i Operation Desert Shiled som var styrkeoppbyggingen. Og i Desert Storm. Jeg har sett hva en krig kan være, og er ikke særlig lysten på en ny krig, skriker han gjennom gassmasken.

Han forteller at de unge soldatene på utsiden er pågående, men at de bak maska er temmelig engstelige for hva som kan skje i framtida.

Burger

Endelig frigjort fra gassmaskene, stikker svettende ansikter fram. Nå er det tid for hjemlig og kjent mat fra Burger King, som selvsagt har en kiosk i leiren. Iskrem og sandwich av kjente amerikanske merker er også blant de beroligende midlene. Og blir det for mye mat, er det et stort telt hvor soldatene kan pumpe jern.

En brite blir plutselig snakkesalig i hamburgerkøen.

- Saddam er en tyrann. Han må vi avvæpne.

Vår amerikanske oppasser liker ikke det han hører og gir beskjed om at ingen av britene har politisk klarering til å snakke med journalister.

Det er 150000 amerikanske soldater i golfområdet. Halvparten er i Kuwait og det kommer stadig flere amerikanske tropper. Folk flest i Kuwait tror det blir krig.

BER FOR KRIGEN: Soldaten kommer rett fra gassøvelse og rekker en stille bønn før han går inn til gudstjeneste. USA har store styrker i Kuwait, klare til å angripe Irak når president George W. Bush gir grønt lys.
KAPELL PÅ BOKS: «Chapel-in-a-box». Hver søndag samles krigsklare soldater til bønn og salmesang.