«Gud vil beskytte oss»

Folket på den lille øygruppa Tuvalu samlet seg i regjeringsbygget mens de ventet på tsunamien.

SAMLET SEG: Befolkningen på Tuvalu samlet seg i regjeringsbygget for å beskytte seg mot den varslede tsunamien. Heldigvis ble den mindre enn fryktet og den lille øygruppa ble ikke rammet denne gangen. Foto: Florent Baarsch/Klima Tuvalu
SAMLET SEG: Befolkningen på Tuvalu samlet seg i regjeringsbygget for å beskytte seg mot den varslede tsunamien. Heldigvis ble den mindre enn fryktet og den lille øygruppa ble ikke rammet denne gangen. Foto: Florent Baarsch/Klima TuvaluVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De første meldingene varslet en stor tsunami som kunne få katastrofale følger på øysamfunn i Stillehavet. Den lille øygruppa Tuvalu er kun 4,5 meter over havet på det høyeste.

Lan Marie Berg fra Ski arbeider på øygruppa for Klima Tuvalu, en klimaportal som er støttet av bloggprosjektet til Fritt Ord. Hun blogger og skriver om livet på øygruppa som vil bli hardt rammet av klimaendringene.

Livredde Lan Marie Berg og mange lokale samlet seg i regjeringsbygget på hovedøya da den varslede tsunamien kom. Heldigvis ble den mindre enn varslet.

- Alt er bra med oss. To mindre bølger traff en av de nordligste øyene, Nanuema, men de gjorde ingen skade, skriver en lettet Lan Marie på epost til Dagbladet rett etter at faren var over.

Mange mennesker satte sin lit til Gud da man ennå fryktet at øya ville bli oversvømmet av en tsunami.

- En av damene som bor med oss ville ikke reise til regjeringsbygget, selv om hun var livredd og allerede hadde sagt farvel for godt til mannen sin, som bor på en av de ytre øyene. Hun mente at Gud ville beskytte dem, skriver Lan Marie.

- ALT BRA: Lan Marie Berg skriver at alt er bra med henne og de andre beboerne på Tuvalu. Foto: Klina Tuvalu
- ALT BRA: Lan Marie Berg skriver at alt er bra med henne og de andre beboerne på Tuvalu. Foto: Klina Tuvalu Vis mer

Niesen til kvinnen endte med å reise ned for å være sammen med henne, stikk i strid med myndighetenes råd.

Utsatt øygruppe Mange stoler også på at verken klimaendringer eller tsunamier kan ramme øygruppa fordi «Gud har lovet at det ikke skal komme noen ny sundeflod», forteller Lan Marie.

Befolkningen på øya er vant til naturkatastrofer. For bare et par måneder siden var øya rammet av utkanten av orkanen Wilma. Stormen kom samtidig som det månedlige tidevannet og vannet sto over den tynneste delen av øya, skriver Lan Marie.

Det bor 11 000 mennesker på øygruppa, 4500 av dem bor i hovedstaden Funafuti.

Foto: Florent Baarsch/Klima Tuvalu
Foto: Florent Baarsch/Klima Tuvalu Vis mer