Guden som utfordrer Milosevic

For bombetrøtte serbere er Vuk Draskovic (52) igjen guden som tør å utfordre Slobodan Milosevic med noe bortimot en krigserklæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

PRAHA (Dagbladet):Samtidig driver staben rundt Jugoslavias visestatsminister Draskovic iherdig brannslokking for å demonstrere enhet innad i regimet.

- Posisjonerer seg

- Vuk Draskovic ser ikke bare at krigen mot NATO bærer rett i avgrunnen for serberne. Han er ingen selvmordskandidat, som Milosevic. Nå posisjonerer han seg for en mulig framtid uten Milosevic. Draskovic er en mester i markedsføring av seg selv, sier en serbisk opposisjonell til Dagbladet.

Mens Milosevic forble taus som en sfinks, flommet det i går inn telefonoppringninger, e-post og besøk til Draskovic kontor i partiet Bevegelsen for serbisk fornyelse (SPO).

Blir tilgitt

Opposisjonelle som beskyldte Draskovic for å være en maktsyk og notorisk opportunist - da han satte seg ved Milosevics bord - tilgir og hyller nå den karismatiske politikeren.

Mens vestlige ledere stort sett er skeptiske til seriøsiteten i utspillene fra Draskovic, har han blant sine egne tent et forsiktig håp om fred.

Han har også vekket til live en slumrende motstand mot Milosevic og hans regime.

Bakgrunnen for at stemningen igjen koker i Beograd er Draskovics gjentatte anklager mot regimet for å lyve for befolkningen om hvor isolert serberne er i verdensopinionen, og hans forslag om å slippe væpnede FN-styrker med NATO-deltakelse til i Kosovo.

Korrupt regjering

På en pressekonferanse i går gikk Draskovic - forfatteren som har vært både kommunist, nasjonalist og demokrat - enda lengre .

- Dere kan ikke forestille dere hvordan medlemmer av regjeringen beriker seg, sa han - med åpenbar henvisning til at medlemmer av regimet har skapt seg formuer som krigsprofitører mens befolkningen lider.

- Reaksjonene har vært fantastiske. Det er ikke bare SPO-medlemmer som takker Gud for at vi har slike som Vuk. Vi har fått mange reaksjoner også fra USA, Storbritannia, Italia og andre land, sier sjefen for hans pressetjeneste, Milena Popovic, til Dagbladet.

Hun refererer en av hilsnene til Draskovic, fra en journalist i den Milosevic-kontrollerte serbiske radioen:

«Kjære Draskovic! Tilgi meg for alt jeg har sagt om deg. Du er en virkelig mann. Du har tent et håp i mitt hjerte.»

- Jeg ville bli lykkelig om Vuk Draskovic en vakker dag blir vår fremste politiske leder, legger Popovic til.

Ser et håp

- Jeg ser en sjanse nå. Jeg vet ikke hvordan Milosevic stiller seg til fredsutspillet fra Draskovic, men nesten like avgjørende er det hvordan NATO møter forslagene hans, sier den serbiske menneskerettsadvokaten Nikola Barovic.

Imens fortsetter spekulasjonene om fredsforslaget fra Vuk Draskovic er et soloutspill eller om det kan være en nøye kalkulert prøveballong fra president Milosevic.

Det spekuleres også i om Draskovic kan ha fått signaler fra vestlige land om at de vil satse på ham om han tør å utfordre president Milosevic.

- Vuk Draskovic driver utelukkende egenmarkering. Men stillingen hans i regjeringen er bare pynt. Om få dager er denne episoden glemt, sier andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer