Gudfar avslørt av klesvasken

Politiet fulgte klærne hans fra kona til skjulestedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var klesvasken som felte den sicilianske mafiabossen Bernardo Provenzano (73), som ble arrestert i går etter 42 år på rømmen, melder AP.Spanet på kona

Provenzano ble arrestert i et gårdshus utenfor Corleone, ikke etter å ha blitt tystet på av lokalbefolkningen som skjulte ham, men etter en leveranse fra vaskeriet.

Etterforskerne hadde spanet lenge på Provenzanos kone og barn og andre som de mistenkte for å stå i ledtog med mafiabossen. For et par dager siden la de merke til en pakke som ble avlevert til huset til kona, og deretter avlevert i en bil fra hus til hus. På tirsdag forlot pakken byen og ble kjørt ut til gårdshuset.

- Om morgenen strakte Provenzano ut hånden gjennom døra for å ta tak i pakken. Da bestemte vi oss for å slå til, sier Nicola Cavaliere, talsperson for politiet i Roma.

Han bodde sammen med en gjeter, som også var hushjelp. Provenzano ble pågrepet uten dramatikk, og ytret ikke et ord under pågripelsen. Senere på dagen innrømmet han at han var den ettersøkte mafiabossen, på flukt fra politiet siden 1963.

Stolte ikke på mobil
- Drittsekk! Morder! Folkemassen hyttet med neven mot 73-åringen da han ankom politihuset i Palermo sammen med politimenn i finlandshette.

Provenzano skal ha vært overhode for den sicilianske mafiaen siden 1993, etter å ha gått gradene fra leiemorder til don. Han har blitt domfelt in absentia for mer enn et dusin mord på mafiahåndtlangere og etterforskere, og det venter ham flere livstidsdommer.

MONTAGNA DEI CAVALLI: Her i Hestenes fjell utenfor Corleone skjulte mafiabossen seg. Alle foto: Scanpix
MONTAGNA DEI CAVALLI: Her i Hestenes fjell utenfor Corleone skjulte mafiabossen seg. Alle foto: Scanpix Vis mer

«Spøkelset fra Corleone» unngikk i årevis å bli tatt til fange ved å forflytte seg mellom gårdshus flere ganger i uka. Han stolte ikke på mobiltelefoner av frykt for at de skulle være avlyttet av politiet, og ga i stedet alle beskjeder som skriftlige ordre på papirlapper.

Provenzanos tidligere advokat var blant dem som insisterte på at mafiabossen helt sikkert var død, siden han ikke ble funnet.

I midlertidig hadde politiet spor som tydet på at han fremdeles var i live. Helsepersonell i Marseilles i Frankrike kunne fortelle at 73-åringen ble behandlet for prostatakreft på en klinikk i Marseilles for to år siden.

Gudfar avslørt av klesvasken
SPØKELSET FRA CORLEONE: Bernando Prvenzano ble pågrepet i går etter 42 år på rømmen.
FØRES INN TIL POLITISTASJONEN: I bakgrunnen protesterte en sint folkemasse og viste sin avsky mot Provenzano.