- Gudfaren beskyttes av politikere

Italiensk statsadvokat til media i dag. «Traktoren» har vært på rømmen i over 40 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Palermos statsadvokat Pietro Grasso hevder at Bernardo Provenzano (71), topp-mafiasjefen som har vært på rømmen i 42 år, er blitt beskyttet av politikere og politifolk i alle år.

- Folk fra mange ulike profesjoner - politikere, forretningsfolk og politi - har hjulpet Procenzano med å holde seg skjult, sier Pietro Grasso i et intervju med TV-kanalen Rai, som sendes i kveld.

- Det er ikke bare en kriminell organisasjon som har dekket ham, sier mafiajegeren videre, ifølge Reuters.

- Vi oppdaget at en forretningsmann hadde mottatt informasjon fra en politimann om vår etterforskning. Forretningsmannen hadde tilknytning til mafiaen, slik at Provenzano hadde førstehåndsinformasjon om vår etterforskning.

Det er ikke første gang mafiaens kopling med italienske politikere og andre myndighetspersoner blir omtalt.

Bernardo Provenzano er født i byen Corleone, seks mil sør for Palermo på Sicilia, en by som ble kjent etter «Gudfaren»-filmene. I sine yngre dager var han kjent som både «Traktoren Binu», «onkel Bernie» og «Bokholderen». Han klatret mot toppen i mafia-hierarkiet, og 18. september 1963 gikk han under jorda, fiendene var blitt for mange.

«Traktoren» overtok kontrollen over den sicilianske mafiaen på nittitallet, etter at flere mafiasjefer, inkludert Salvatore «Toto» Riina, ble arrestert. I alle disse årene har han klart å styre organisasjonen som et spøkelse, fra ulike skjulesteder i de sicilianske fjellene.

Men politiet har også vært i hælene på ham lenge.

Politiet har laget et databilde av «Traktoren», som de offentliggjorde i mars i år. Nettet snører seg omkring den 71 år gamle mafiabossen. Foto: REUTERS/ SCANPIX
Politiet har laget et databilde av «Traktoren», som de offentliggjorde i mars i år. Nettet snører seg omkring den 71 år gamle mafiabossen. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer

• I 2001 ble Benedetto Spera arrestert. Han antas å ha vært Provenzanos høyre hånd.

  • I 2002 ble 14 arrestert for gangstervirksomhet, blant disse Provenzanos svigerbror og nevø.
  • Mafiabossen «Den gale» ble tatt i 2003
  • I 2004 ble gudfaren Pasquale Tegano tatt, etter ti år på flukt.
  • I januar i år aksjonerte rundt 1000 politimenn og arresterte nærmere 50 personer mistenkt for å ha hjulpet Provenzano blant annet med å opprette et kommunikasjonsnettverk.
  • I april fikk politiet et lydopptak av stemmen til mafiabossen da de avlyttet et hus.

Det siste fotografiet politiet har av Provenzano ble tatt i 1959. Politiet har laget databilder av hvordan de tror mannen ser ut i dag.

Mafiaoppgjørene i området de siste åra har ført til at over 100 personer er drept.