Gudfaren i IRA, storsmugler og eiendomsbaron

Politiet i Storbritannia prøver å få has på gudfaren i IRA, Thomas «Slab» Murphy. Sist uke ble 250 av eiendommene hans beslaglagt i Manchester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

LONDON (Dagbladet): Thomas «Slab» Murphy begynte som bonde og storsmugler og ble ifølge politiet, og tidligere IRA-medlemmer, sjef for den illegale hærorganisasjonen i 1996. Han er gudfaren i IRA og opptrer som en mafialeder. «Slab» står for en som tråkker ned alle som står i veien. En nabo forteller at når han kommer kjørende, viker han ikke en tomme, andre må kjøre i grøfta eller gå til side.

BBC laget i fjor en liste over de rikeste kriminelle i Storbritannia og anslo at Thomas Murphy har en formue 35-40 millioner pund (400-480 millioner kroner).

Grisesmugler

Thomas Murphy tok over farsgården like på grensen til republikken Irland. Han eier land på begge sider av grensen og utnyttet dette ved å transporterte griser og storfe fram og tilbake over grensen. Hver gang de ble eksportert fra et land til det andre kunne han kreve eksportsubsidier.

Enda mer lukrativt var det å smugle bensin, olje og sigaretter fordi prisene varierte sterkt landene imellom. Det hevdes at han forsynte over 100 bensinstasjoner med billig bensin. Da myndighetene slo til og innførte bedre kontroll med bensineksporten, bestemte han seg til å plassere pengene i eiendommer. Det var 250 av disse som denne uka ble beslaglagt i Manchester av Asset Recovery Agency (ARA). Dette statlige kontrollorganet har som mål å beslaglegge penger og eiendommer som er resultat av kriminell virksomhet.

Injuriesak mot avis

-  Dette er bare begynnelsen på denne etterforskningen, sier en talsmann for ARA. Etterforskerne forsøker også å få åpnet en bankkonto som Murphy har i Sveits. Han skal også ha investert i eiendommer og forretninger i Tsjekkia, Slovenia og Bulgaria.

I 1987 skrev Sunday Times en artikkel om Thomas Murphy, som førte til at han anla injuriesak, en sak han tapte. Hovedvitnet var tidligere IRA-medlem Eamon Collins, som seinere ble drept. Gjerningsmannen ble aldri funnet. Sunday Times skrev at Murphy var innblandet i IRAs bombekampanje i England, i mordet på Lord Mountbatten i 1979 og drapet på 18 britiske soldater i Warrenpoint i 1978. Murphy skylder fortsatt sju millioner kroner i saksomkostninger.

Ran-og smuglerpenger

Thomas Murphy har unngått publisitet. Det fins få bilder av ham, hans viktigste oppgave har vært å forvalte pengene som organisasjonen skaffet seg. Pengene er kommet fra innsamlinger i USA, fra smuglervirksomhet, fra beskyttelsespenger og fra ran.

Det er nå alminnelig akseptert at det store bankranet i Belfast i desember i fjor, hvor ranerne fikk med seg 26 millioner pund (300 millioner kroner) ble utført av IRA-medlemmer.

En del av pengene var verdiløse fordi de var nordirske pund hvor numrene var registrert, men en del var i britiske pund og utenlandsk valuta, som trolig ble tatt godt hånd om av gudfaren.

Husbeslagene i Manchester var konsentrert om hus og leiligheter som eiendomsfirmaet Craven Group forvalter. Direktør Dermot Craven som leder firmaet er opprinnelig irsk, og har etablert seg i byggebransjen, først med stillaser, siden med eiendommer. Huset til Craven i Bowdon, et rikmannsområde, ble undersøkt og i garasjen fant man en Ferrari, en klassisk Fiat og andre kostbare biler. Om disse også tilhører IRA-gudfaren vet man enda ikke.

Håper på nye spor

Det blir nå opp til politi og påtalemyndighet å vurdere om de kan stille Thomas Murphy for retten for smugling og «pengevasking».

Selv om britiske militære og nordirsk politi har holdt gården under oppsikt, har de hittil ikke klart å finne grunnlag for å arrestere ham. De siste beslagene kan gi dem nye spor.

Sinn Fein-lederen Gerry Adams besøkte statsminister Tony Blair samme dag som beslagene i de 250 eiendommene ble kjent. Hans eneste kommentar var at dette virket påfallende, han trodde det var en politisk aksjon som skulle vanskeliggjøre forhandlingene om ny lokalregjering i Nord-Irland.

Som ventet var den protestantiske partileder og fanatikerpresten Ian Paisley mer taletrengt. Han hevdet at det er på høy tid at IRAs kriminelle virksomhet og pengevasking blir etterforsket. Paisley nevnte ikke at de protestantiske terroristene driver med like mye kriminalitet og at de har sine egne gudfedre.

En av dem, UDA-lederen Jim Gray, ble myrdet tirsdag kveld i Belfast, trolig av sine egne.

Nord-Irland fortsetter å være et mafiareir, på samme måte som Sicilia er det i Italia.

GUDFAREN I IRA: Thomas Murphy (43) har unngått publisitet. Det fins få bilder av ham. Dette fotografiet skal være tatt i 1990.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer