Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gudfaren sladrer ikke

Italienske dommere klarer ikke knekke Bernando Provenzano.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Provenzano, kjent som den siste Gudfar, nekter å svare på spørsmålene fra politiet på Sicilia. Det første offisielle avhøret varte i bare åtte minutter, sier hans advokat Franco Marasa til AP.

Tre dommere og en høytstående politimann møtte for å avhøre Provenzano. Mannen som er mistenkt for å være Italias siste gudfar svarte på de innledende spørsmålene om navn og fødselsdato før han lukket munnen.

- Etter at de leste opp rettighetene hans sa han ingenting mer. Han påberopte seg retten til ikke å svare, sier Marasa.

Opererte i skjul

Gudfaren har sittet isolert i fengselet i Terni siden han ble arrestert 11. april etter mer enn 40 år på rømmen. Selv om han levde i skjul skal han ha ledet den sicilianske mafiaen siden 1993, da sjefen Salvatore \'Toto\' Riina ble arrestert.

Italia har en egen statsadvokat som er ansvarlig for saker mot mafiaen. Piero Grasso hadde forventet at Provenzano ikke ville snakke, men håper likevel det skal endre seg.

Både Riina og Provenzano regnes som siste del av den gamle mafiaen som tviholder på æreskodene. De gamle gutta er kjent for å nekte å samarbeide med myndighetene.

Er allerede dømt

SKJULESTEDET: Her levde Gudfaren i skjul for politiet. Via kodede brev holdt han kontakt med familie og kjente og var aktiv innen mafianettverket, tror politiet. Foto: Scanpix
SKJULESTEDET: Her levde Gudfaren i skjul for politiet. Via kodede brev holdt han kontakt med familie og kjente og var aktiv innen mafianettverket, tror politiet. Foto: Scanpix Vis mer

Provenzano ble arrestert i et falleferdig gårdshus like utenfor byen Corleone, kjent fra Gudfaren-filmene. Mens han var på rømmen ble han dømt \'in absentia\' til livstid i fengsel for mer enn et dusin drap på mafiamedlemmer og politimenn.

For tiden pågår det seks rettssaker mot Provenzano om alt fra mord til utpressing og hvitvasking av penger, forteller advokat Marasa.

Det er ventet at Gudfaren må vitne via telefon 2. mai i en av saken som pågår i Palermo. Provenzano kan ikke bli flyttet, han får ikke motta besøkende bortsett fra én time i måneden med sin nærmeste familie.

Politiet mistenker at mafiasjefen kommuniserte med sine medsammensvorne gjennom håndskrevne notater i kode. Etterforskerne jobber nå hardt for å knekke koden, og får hjelp fra et tidligere mafiamedlem som har jobbet sammen med Provenzano, men som nå samarbeider med politiet.

TATT: Bernando Provenzano er i politiets varetekt, men nekter å si noe om sin tid i mafiaen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling