Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gudrun, Hårek og Inga kostet 108 millioner kroner

3300 skademeldinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vinterstormene Gudrun, Hårek og Inga har til sammen kostet Norsk Naturskadepool 108 millioner kroner, men tallet vil trolig stige enda mer i tiden framover. Til sammen har det kommer inn nesten 3.300 skademeldinger.

- Erfaringsmessig har skadeberegningene tendens til å øke noe fordi gjenoppbyggingen av objektene viser seg å bli dyrere enn takseringen. I tillegg kommer det alltid noen sent anmeldte skader, sier informasjonssjef i Finansnæringens Hovedorganisasjon Stein Haakonsen til NTB.

Forsikringsselskapene har så langt meldt inn 3.291 skader til Norsk Naturskadepool. Stormskadene beløper seg til 66 millioner i erstatninger med en gjennomsnittsskade per skademelding på 28.000 kroner.

Flomskadene beløper seg til 4 millioner kroner med en gjennomsnittsskade på 72.700 kroner, og stormflo forårsaket skader for 38 millioner med et gjennomsnitt på 43.400 kroner.

Hordaland verst

Verst rammet var Hordaland, etterfulgt av Rogaland, Vest-Agder og Østfold.

Uansett ble ikke vinterstormene så ille som forsikringsbransjen hadde fryktet. Prognosene var langt høyere enn 108 millioner.

- Heldigvis ble anslaget på 170 millioner i erstatningsutbetalinger for høyt denne gangen. Mens uværet sto på, så det ut til å bli flere flom- og stormfloskader enn det faktisk ble, sier Haakonsen.

Kråkenes: Stormen raste som verst på Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane. Foto: Scanpix
Kråkenes: Stormen raste som verst på Kråkenes ved Stad i Sogn og Fjordane. Foto: Scanpix Vis mer

I alt 936 av de 3.291 innmeldte erstatningsskadene kommer fra Hordaland. Rogaland har 866 innmeldte erstatningssaker, mens Vest-Agder har 276 og Østfold 251. Sogn og Fjordane har 132 saker og Aust-Agder 61 innmeldte saker.

Storm billigst

Stormskadene har relativt lave gjennomsnittskostnader, fordi eksempelvis avrevne tak ofte er relativt lette å reparere. Flomskader har langt høyere gjennomsnittsskadesum fordi flomvann ofte blir stående i bygningskroppen over en viss tid og trenger gjennom hele konstruksjonen. Det gir tidkrevende og kostbare reparasjoner.

Stormfloskadene ligger i mellomsjiktet, fordi flomvannet i mange bygninger ofte trekker seg raskere tilbake enn ved flom.

De siste årene har gjennomsnittsskadeerstatningen for stormskader ligget mellom 40.000 og 60.000 kroner, for flom mellom 80.000 og 120.000 kroner og for stormflo mellom 60.000 og 80.000 kroner.

Siste år

De største erstatningene i forbindelse med uvær de seneste årene ble utbetalt etter nyttårsorkanen i 1992 som herjet over store deler av Vestlandet og Nord-Norge. Antall skader var da cirka 33.000 med en erstatningssum en på 1,3 milliarder kroner.

Flommen på Østlandet i juni 1995 kostet 940 millioner i erstatninger, mens stormen Frode som feide over Nord-Norge i oktober 1996, kostet 178 millioner. (®NTB)

Molde: Nye Rica Seilet Hotel i Molde, hvor det blåste sterk storm i høst. I bakgrunnen den største ferja i Fjord1-flåten, Tresfjord, som trosser den sterke vinden.
TRONDHEIM 20030114: Storm og uvær med kraftig nedbør skapte store problemer flere steder i Norge tirsdag. Her fra Trøndelag, hvor det var full storm med orkan i kastene og stopp i mesteparten av båttrafikken. Tyholttårnet ble stengt på grunn av den sterke vinden, og fotgjengerne hadde det vanskelig i uværet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
Problemer:Her raser stormen i Trøndelag, og fotgjengerne hadde store vanskeligheter med å komme seg frem.
Bergen: Stormen Inga herjet med både folk og paraplyer i Bergen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media