Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gudrun kan miste hjemmet for tredje gang

- Nå er jeg i kamphumør! Gudrun Granrusten (82) fra Rena løfter handa med plakaten «Nei til skytefelt» og tramper i vei mot Stortinget. Også hjemmet hennes står på spill i kampen mot skytefeltet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halv ni i går tidlig satte Gudrun Granrusten seg på bussen fra Rena for å demonstrere mot skytefelt på Østlandet. Et skytefelt som kan tvinge henne fra hjemmet sitt - garden Malmmo. For tredje gang i hennes 82-årige liv opplever hun at hjemplassen er truet: Etter krigen ble barndomsgarden nedlagt da Haslemoen leir ble opprettet. I 1970 måtte hun og mannen forlate garden Granrusten på grunn av kraftutbygging. Granrusten står nå på 400 meters dyp. Og nå må hun kanskje flytte fra Malmmo.

Vil leve

- Det er ikke det at jeg ikke vil leve lenger. Men å flytte igjen... nei, da blir jeg heller borte for godt, konstaterer Gudrun, retter på skinnlua og løfter handa taktfast igjen.

Hun er i demonstrasjonstog for første gang. Om lag tusen mennesker, de fleste fra Hedmark, er i Oslo for å vise politikerne at de ikke finner seg i «å miste stillheten og suset fra en av de siste store skogene». Gudrun Granrusten er blitt miljøaktivist.

- Det er jo artig å være med når en vet hvorfor en går. Da kjennes det bra, konstaterer demonstranten som i Dagbladet fredag kunngjorde at hun er klar for å ty til sivil ulydighet - hvis nødvendig.

- Forkjemperne for skytefelt skyr ingen midler. De går ikke engang av veien for å fjerne et åtti år gammelt menneske fra lenkegjengen og sette henne på straff. For straff blir det - bot betaler jeg ikke, sier hun bestemt.

Blåbærlyng og bly

- Det er meningsløst. Tenk alt de skal ødelegge, tenk på neste generasjon. Hva skal de leve av når vi ødelegger naturen?

Tidligere leder i Naturvernforbundet, Heidi Sørensen, kommer bort og trøster:

- Det kan gå bra ennå, sier hun.

- Kan gå bra, ja! Dette skal gå bra, det kjenner jeg inni meg, svarer Gudrun i trygg forvissing om at hun har nitti prosent av fylket med seg i motstanden mot skytefeltet.

- Nå tar de et av Norges flotteste naturområder for å forberede Norge på fortidas krig, sier SVs stortingsrepresentant Erik Solheim i sin appell til et tusentalls demonstranter.

- Men skal vi ikke til Slottet? spør Gudrun.

- Kongen må jo se plakatene våre.

- Han er på skirenn i dag, svarer en meddemonstrant.

- Å, ja. Da tar vi kongen neste gang, fastslår Gudrun, før hun avviser tilbudet om taxi tilbake til bussen.

- Å nei, du. Jeg kan da gå.

<B>IKKE REDD:</B> - Politikerne kommer nok for å se oss. De er redde for oss, skjønner du, sier Gudrun Granrusten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media