Drapet på Finnsnes

Gudrun Thomassen (84) ble drept på Finnsnes

Navnet frigitt av politiet.

DREPT HJEMME: 84-årige Gudrun Thomassen ble funnet drept i sitt eget hjem på Øyjorda utenfor Finnsnes mandag. En 21-årig kvinne ble pågrepet på stedet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet, Bok I Nord
DREPT HJEMME: 84-årige Gudrun Thomassen ble funnet drept i sitt eget hjem på Øyjorda utenfor Finnsnes mandag. En 21-årig kvinne ble pågrepet på stedet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet, Bok I Nord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Det var 84-årige Gudrun Thomassen som ble drept på Finnsnes mandag. Det opplyser politiet i ettermiddag.

- Familien er kjent med frigivelsen av navnet, opplyser påtaleleder Marie Lygre til Dagbladet.

Det viste seg vanskeligere enn først antatt å identifisere 84-åringen. Derfor kommer offentliggjøringen av navnet først i dag.

84-åringen ble funnet drept i sin egen bolig på Øyjorda, noen kilometer utenfor Finnsnes sentrum, mandag ettermiddag. En 21-årig kvinne fra nærmiljøet er siktet for drapet.

Thomassen var forfatter, foredragsholder og tidligere lærer, og en markant personlighet i det alternative miljøet i Norge. Hun etterlater seg to barn og flere barnebarn.

Blir sendt til Trondheim

Den 21-årige kvinnen som er siktet for å ha drept Thomassen, blir mot forsvarerens innvendinger sendt til Brøset psykiatriske sykehus i Trondheim for judisiell observasjon. Det avgjorde Nord-Troms tingrett i dag.

BEGJÆRTE OBSERVASJON: Politiadvokat Kirsti Jullum Jensen ved Troms politidistrikt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEGJÆRTE OBSERVASJON: Politiadvokat Kirsti Jullum Jensen ved Troms politidistrikt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

21-åringen ble mandag funnet i boligen til den 84-årige drepte kvinnen, som var påført omfattende skader. Hun er innlagt på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø, og er nå varetektsfengslet for fire uker.

- Best mulig grunnlag

Den drapssiktede kvinnen har historie som pasient i psykiatrien. Etter at hun ble pågrepet mandag, har hun verken vært i stand til å la seg avhøre eller snakke med forsvarer Hansen. Hun møtte heller ikke i gårsdagens fengslingsmøte.

Mens politiadvokat Kirsti Jullum Jensen og forsvarer Ulf Egil Hansen er enige om at varetektsfengsling er det riktige for kvinnen nå, er de uenige om hvorvidt hun trenger å sendes fra Tromsø til Trondheim for observasjon.

- Jeg ønsker observasjon i henhold til straffeprosesslovens paragraf 167, og Brøset, som ligger under St. Olavs hospital, er den sikkerhetsavdelingen som utfører slike observasjoner for siktede fra denne regionen. Slik kan vi best mulig få grunnlag til å vurdere den siktedes tilstand, sier Jensen til Dagbladet.

Kvalitetssikring

I straffesaker der det er usikkerhet rundt den siktedes tilregnelighet, blir hun eller han uansett underlagt undersøkelser av to rettspsykiatrisk sakkyndige. Det er imidlertid blitt vanlig at den siktede også gjennomgår en judisiell observasjon i tillegg, for å kvalitetssikre rettspsykiaternes vurdering.

MOTSATTE SEG OBSERVASJON: Forsvarer Ulf Egil Hansen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MOTSATTE SEG OBSERVASJON: Forsvarer Ulf Egil Hansen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener det er unødvendig med en observasjon i tillegg til undersøkelsen de sakkyndige skal ha her i Tromsø. Klienten min trenger ikke det når hun er såpass syk, sier Hansen til Dagbladet.

Forsvareren mener også at å flytte 21-åringen fra Tromsø til Trondheim vil utgjøre en ekstrabelastning for henne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer