Guds egen cowboy

George W. Bush er preget av småbyoppvekst i Texas og en sterk kristen omvendelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Tre TV-apparater i forskjellige rom sto på den morgenen. Jeg hadde presidentens stemme fra alle kanter. Han var på talerstolen i Grand Rapids i Michigan, dagen etter sin krigerske tale til Kongressen om Rikets tilstand.

Midt i en setning om USAs kommende utfordringer, økonomien og krigen, sier han:

- Men dette er jeg sikker på at vi skal klare, vi som er det flotteste folket som noen gang har levd på denne jordas overflate.

Hørte jeg riktig? Jo visst. George W. Bush snakker ofte slik. Mye mer enn den vanlige amerikanske hangen til store ord. Han vifter med pekefingeren og framstår med en moralsk overbevisning som provoserer mange europeere, men som ofte går hjem hos hans egne landsmenn.

PRESIDENTENS PERSONLIGHET har alltid vært viktig i amerikansk politikk. En politiker med nesten uinnskrenket makt, den øverstkommanderende for verdens største militærmakt og mannen som gir den endelige marsjordre. Hans tankegang, rasjonale og impulser kan endre verden. Vi kjente den snille Carter, 68-eren Bill Clinton og skuespilleren Ronald Reagan. Veien til å forstå hvem USA 43. president - George W. Bush - er, går trolig om Texas og om religiøs overbevisning.

MIDLAND, TEXAS, er ikke akkurat verdens navle. Byen ligger midt ute på den tørre prærien ved motorveien Interstate 20. Rundt byen nikker «donkeyer» opp oljen fra grunnen. Den er årsaken til at det bor folk i Midland og i tvillingbyen Odessa.

- For å forstå min kone Laura og meg, må man forstå Midland. Alt det vi er, alt det vi tror på, kommer fra dette stedet, sier George W. Bush.

Han vokste opp her fordi faren George Bush senior arbeidet i oljebransjen. Mens faren beholdt sin distanserte østkyststil, ble George W. en autentisk vesttexaner.

Hans nærmeste rådgiver i Det hvite hus, Karl Rove - hjernen bak Bushs karriere - sier til den engelske avisa The Observer at presidenten var «den ville ungen». Folk i Midland husker hvordan han sparket fotballen inn i klasseromsvinduet og malte på seg kinnskjegg som Elvis Presley. Men viktigere er det at han allerede da hadde en medfødt suverenitet. Hans klassekamerat Bill Semple sier:

George W. Bush

Født: 6. juli 1946, New Haven i Connecticut.

Bosted: Washington D.C. og Austin i Texas

Familie: Gift med Laura Welch Bush. Tvillingdøtrene Barbara og Jenna.

Religion: Metodist.

Utdanning: BA i historie, Yale 1968. MBA (business administration), Harvard 1975.

Arbeidserfaring: Grunnlegger av og administrerende direktør for Bush Exploration 1975- 84. Administrerende direktør i Spectrum Corporation 1984- 86. Konsulent for Harken Energy Corporation 1986. Ledet Texas Rangers baseballteam 1989- 94.

Militær erfaring: Pilot i Texas nasjonalgarde 1968- 73.

Politisk erfaring: Republikansk kandidat for Representantenes hus i 1978. Rådgiver og taleskriver for farens presidentkampanje i 1987/88. Guvernør i Texas 1995- 2001. President i USA fra 2001.

- Han var en av de kule gutta. Han ble en ener uten noen egentlig grunn.

GUDSTROEN ER VIKTIG. Texaneren Michael Lind har skrevet den sterkt Bush-kritiske boka «Made in Texas». I den påpeker han to trosretninger i delstaten: den demokratorienterte lutherske med europeiske røtter, og den strenge bibelske protestantismen som ble til det nesten militante kristne høyre i delstaten. Lind hevder at presidentens mål er en sørstatsovertakelse av amerikansk politikk - basert på de ekstreme ideene i hans fundamentalistiske tro.

Troen kom da han var 40 år. George W. hadde klart seg middels igjennom Yale, gjort karriere i business, skaffet seg formue og festet. Han var i praksis alkoholiker. Laura Welch hadde kommet inn i hans liv, og han var moden for å bli reddet. Etter ei ukes vanvittig drikking så han seg i speilet og så et ansikt dekket av størknet spy, da falt han på kne og ba Gud om hjelp. Et avgjørende øyeblikk i hans liv, og kanskje også i hele verdens.

Den kommende presidenten bekjente seg til Born Again Christians, en gruppe som føler og mener svært sterkt i troen. Evangelisten Billy Graham var sentral i hans omvendelse, og Dallas-predikanten Tony Evans ble en viktig rådgiver.

- En av hans viktigste impulser for å stille som president, var Bibelen. Han følte Gud snakke til ham, sier Evans.

DAVID FRUM, taleskriveren bak uttrykket «ondskapens akse», skriver i sin Bush-vennlige bok «The Right Man» om sitt første møte med Det hvite hus.

- Du kom ikke på bibellesingen i morges, var den første replikken som møtte ham. Frum mener at troselementet er helt avgjørende for å forstå hva som skjer i Bush-administrasjonen. Før viktige møter samles man i bønn, og presidenten betrakter Bibelen som sin politiske håndbok.

En tørrlagt alkoholiker og en omvendt kristen, dette mener kommentatoren Bill Keller er avgjørende i presidentens personlighet. «Begge deler gir ham en følelse av moralsk overlegenhet,» skriver Keller i The New York Times Magazine. Keller mener Bush er en drivende politiker, en ekstrem konservativ som får Ronald Reagan til å blekne. Presidenten har en visjon om sin historiske rolle, som Guds tjener og leder av verdens eneste supermakt.

DET MULIGE felttoget mot Irak må sees i en rekke perspektiver, presidentens visjon og hans tro på den amerikanske militære forkjøpsstrategien er et par av dem. Denne strategien som hevder USAs rett til å gå til angrep i «forkjøpet», ble utviklet av Dick Cheney og Paul Wolfovitz under forrige Golfkrig, og kom til anvendelse etter 11. september. Den passer sammen med supermaktens historiske rolle, den moralske overlegenhet og en direkte linje til Gud.

Gitt en slik sammenheng faller det neppe tungt å bruke de store ord.

MADE IN TEXAS: President Bush er en ekte Texas-gutt. - For å forstå min kone Laura og meg må man forstå Midland. Alt det vi er, alt det vi tror på, kommer fra dette stedet, sier presidenten, her vandrende rundt på ranchen.
RIKETS TILSTAND: Med sin moralske overbevisning går Bush rett hjem hos mange landsmenn. Etter State of the Union-talen sist uke økte oppslutningen om presidenten. Han har 77 prosent av alle amerikanere i ryggen når han vil fjerne Saddam Hussein med makt.