«Guds sønn» (27) ledet gigantisk pedo-nettverk

31 barn reddet av politiet. - Overgrep ble sendt live på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Flere hundre av totalt rundt 700 mistenkte er arrestert i en nøye planlagt aksjon mot pedofile i hele 35 land, melder nyhetsbyrået AP i dag. De mistenkte skal være knyttet til nettstedet «Kids the Light of Our Lives», der brukerne har distribuert bilder av barn som blir utsatt for grovt seksuelt misbruk.

Gjerningspersonene skal også ha sendt ut video av overgrepene live ved flere anledninger, ifølge AP. Politiet antyder at flere pågripelser står for tur.

31 barn er ifølge etterforskerne reddet fra overgripere i flere land. Noen av dem bare få måneder gamle.

«Guds sønn»

Den verdensomspennende saken ble rullet opp da canadisk politi sporet det nevnte nettstedet til Storbritannia. Mannen bak viste seg å være Timothy David Martyn Cox (27), som ble arrestert i september i fjor. Da kunne myndighetne infiltrere chatterommet og samle bevismateriale mot andre mistenkte.

En stor andel av de mistenkte, 200 personer, ble pågrepet i Storbritannia. Også rundt halvparten av barna er britiske.

Cox kalte seg «Son of God» - Guds sønn, da han ledet «Kids the Light of Our Lives».  27-åringen skal ha innrømmet ni punkter i siktelsen om oppbevaring og distribusjon av overgreps-bilder, og er nå fengslet på ubestemt tid. Ifølge Sky News var han i besittelse av 75 000 bilder og over tusen filmer som knyttes til saken.

Cox drev nettstedet fra en gård i Buxhall i Suffolk, der han bodde sammen med sine foreldre. Den unge briten skal ha utnyttet et «ledig marked» etter at en tilsvarende amerikansk nettside ble stengt av politiet.

- Vi blir også flinkere

I jakten på overgriperne har britiske it-eksperter brukt svært avanserte metoder, som tidligere i hovedsak har vært knyttet til etterforskning av terrorisme og narkosmugling. Politifolk har gått under identiteten til brukere, og har blant annet gitt seg ut for å være Cox, og driftet hele nettstedet i 10 dager, selvsagt uten selv å distribuere ulovlig materiale.

Eksperter på vidt forskjellige andre områder har også blitt hentet inn for å prøve å identifisere omgivelsene på bilder og video.

Den over ti måneder lange politioperasjonen har vært ledet av det britiske organet Child Exploitation and Online Protection Centre.


- Etter hvert som rovdyrene blir stadig mer sofistikerte i deres bruk av internett for å utnytte barn, blir teknikkene for å avsløre dem også bedre, sier Jim Gamble, lederen av organisasjonen, til Sky News.

Norske Kripos opplyste tidligere i dag at ingen nordmenn skal være arrestert.

- Vi har ikke gjort noen pågripelser i forbindelse med denne saken. Vi vet heller ikke om andre norske som kan knyttes til saken, sier informasjonssjef Audun Øvrebø til Aftenposten.no.

<B>WEBMASTER FRA HELVETE?</B>: Timothy David Martyn Cox (27) har tilstått mye av den enorme distribusjonen av overgrepsbilder som foregikk mellom brukerne på nettstedet hans.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer