Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gudstro og vold mot kunsten

Religiøse aktivister stanser teaterstykke. Og det skjer i England.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et omstridt teaterstykke har gitt nytt liv til samfunnsdebatten om ytringsfrihet og religion.

Voldelige demonstrasjoner

400 demonstranter gikk ifølge BBC News til angrep på Repertory Theater i Birmingham lørdag kveld for å få stoppet et kontroversielt teaterstykke om sikh-samfunnet.

800 teatergjester ble evakuert da gruppen med demonstranter knuste vinduer og forsøkte og komme seg inn i bygningen. Tre politimenn ble skadet i sammenstøttet.

Sikh-ledere truet med flere, større demonstrasjoner hvis ikke stykket straks ble omskrevet eller fjernet. Teaterledelsen så ingen annen utvei enn å etterkomme deres ønske.

Gurpeet Kaur Bhatts «Behzti» ble tatt av plakaten, ti dager før tiden.

Samfunnsoppgjør

- Den menneskelige ånden lever gjennom magien i en fortelling. Så la meg forteller deg en historie, skriver den unge kvinnelige sikh-forfatteren og skuespilleren, Gurpeet Kaur Bhatt, i et forord til det omstridte stykket «Behzti» på nettstedet AsianMedia.org.

Foto: AP PHOTO/SCANPIX
Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

«Behzti» betyr vanære på punjabi og er en svart komedie som handler om drap og seksuelt misbruk i Gurdwara, et sikh-tempel. Og det er nettopp valget av Gurdwara som bakteppe for handlingen som vekker de argeste protestene.

Tempelleder i Guru Nanak Gurdwara i Birmingham, Mohan Singh, sier til BBC News at det ikke er voldtektsscenene eller pedofile rollefigurer som bekymrer sikh-samfunnet.

- Vi vet at det finnes gode og dårlige mennesker fra enhver bakgrunn eller religion. Problemet er at disse tingene finner sted i et tempel. Vi er bekymret over hva mennesker som ikke vet noe om sikher vil tenke når de ser dette, forklarer han overfor BBC.

Drapstruet

Bhatti har vært nødt til å søke tilflukt på et hemmelig sted etter å ha mottatt flere draps- og kidnappingstrusler da hun nektet å skrive om teaterstykket.

Hun har avstått fra å kommentere den nåværende situasjonen i media i frykt for å gjøre den verre.

Hennes venninne, filmprodusenten Shakila Taranum, sier til «Evening Standard» at Bhatti har fått beskjed av politiet om å gå i skjul etter de fremsatte drapstrusselene.

- Hun personlig betaler en høy pris. Hun føler at dette er et forsøk på å sensurere henne.

Store uenigheter

Bhatt skriver i sin kommentar til stykket at hun besitter en dyp respekt for den grunnleggende verdien i sikhism - sannheten. Samtidig forteller hun at hun føler en klar dualitet i dette spesielle samfunnet som dyrker frem styrke og suksess.

- Der det er vinnere, må det også være tapere. Og tap. Jeg føler meg dratt mot det som ligger under suksessens overflate.

- Det er tydelig at feilbarheten i den menneskelige natur betyr at de enkle sikh-idealene som likhet, medfølelse og beskjedenhet av og til blir satt til side til fordel for en vellykket profil utad, rikdom og jakten på makt. Jeg føler at denne skeivheten i praksis må konfronteres slik at våre høye idealer gjennopprettes.

Mange i Sikh-samfunnet er uenig med henne og er svært lite glad for at hun bringer tema på banen.

«Evening Standard» siterer leder for «Network of Sikh Organisation», Dr Indarjit Singh, som mener at ytringsfriheten ikke kan strekkes så langt at det forsvarer kritisering av menneskets religionstro.

Andre vil ta over

BBC melder i dag at Birminghams andre teater, «Old Repertory Theater», vurderer å sette opp stykket.

Neil Foster, leder for Birmingham Stage Company, som holder til i «Old Rep Theater», kaller avgjørelsen om å stoppe «Behzti» for feig.

- Jeg tror at dette er den svarteste dagen for kunsten i dette landet. Vi kan ikke tillate at volden skal diktere over den kunstneriske uttrykksformen, sier han til BBC Radio.

Bhatt selv forklarer at hun skrev «Behzti» fordi hun er sterkt imot den nåværende urettferdigheten og hykleriet i sikh-samfunnet.

- Og fordi det å skrive et stykke gir meg muligheten til å skape karakterer, historier, en verden der jeg, som kunstner, kan spille og underholde og skape debatt, skriver hun i forordet.

AVLYSTE:</B> Sjefen for Birmingham Repertory Theatre, Stuart Rogers, kunngjorde i går at «Behzti» vil bli stoppet på grunn av sikkerhetsmessige årsaker.
DEMONSTRERTE UTENFOR: To menn ble arrestert på søndag etter at 400 sikher samlet seg utenfor teatret for å protestere mot teaterstykket.
«BEHTZI»: Også reklameplakaten har ført til negative reaksjoner fra sikh-samfunnet i England.
STENGTE DØRER: Teaterledelsen avlyste forestillingen, ti dager før den opprinnelige sluttdatoen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media