- Guffen strid i Ap

Karita Bekkemellem Orheim innrømmer nå at hun opplever nestlederstriden i Ap som ubehagelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det føles litt absurd at noe som i utgangspunktet var en hyggelig gest til meg, nemlig å bli foreslått som nestlederkandidat av mitt eget fylkesparti, er i ferd med å bli et problem, sier Bekkemellem Orheim til Dagbladet.

Hun ser med økende uro på oppmerksomheten striden i partiet får. For første gang innrømmer hun at hun misliker vendingen striden har tatt.

- Det blir et slags problem å være kandidat når trykket blir såpass stort. Og i en situasjon hvor arbeidsledigheten øker og det er så mange politiske saker å ta fatt i, blir det helt rart at dette får så mye oppmerksomhet, sier hun.

Hun mener en av den nye nestlederens viktigste oppgaver blir å være en lojal støttespiller som Jens Stoltenberg kan stole fullt og helt på.

- Det viktigste er at vi uansett står samlet også etter landsmøtet, og at den som blir valgt, støtter Jens fullt ut. Nå som det er så mye styr rundt nestledervervet, prøver jeg å tenke på at det å bli foreslått er en enorm tillitserklæring i seg selv, og det skal i hvert fall ingen ta fra meg, sier hun.

- Vurderer du å trekke deg?

- Nei, jeg står oppreist som kandidat, svarer Orheim.

Giske

Hun maner nå alle i partiet til å konsentrere seg om de politiske sakene, slik at valgkomiteen får jobbe i fred. Det gjelder også hennes svært så aktive motkandidat Trond Giske, selv om Bekkemellem Orheim er forsiktig i sin karakteristikk av sin partifelle. Giske har tidligere blitt beskyldt for å drive aktiv valgkamp, hvor han selv angivelig skal ha deltatt i kartlegging av Ap's delegater til landsmøtet.

- Alle får jobbe på sin måte. Trond har sin måte og jeg min. Men det bør ikke være noe behov for å drive egen valgkamp. Alle kandidatene er jo godt kjente i partiet fra før, sier hun.

Dobbeltrolle

Som leder for partiets kvinnebevegelse reagerer hun sterkt på at hun og flere framtredende Ap-kvinner beskyldes for å bruke hersketeknikker for å sette Giske ut av spill. I VG fredag beskyldte tidligere statssekretær Roger Ingebrigtsen blant annet Bekkemellem Orheim for å være manipulerende ved å stå fast på at kravet om minst 40 prosent kvinner i Ap's ledelse.

- Jeg har ingenting imot Trond Giske om noen skulle tro det, men vi må bli respektert for at dette prinsippet er viktig for oss, sier hun.

- Samtidig er situasjonen på dette punktet litt vanskelig for meg, i og med at jeg får en delikat dobbeltrolle ved å både være leder for kvinnebevegelsen og nestlederkandidat. Det gjør at jeg tvert imot er nødt til å legge visse bånd på meg og mine uttalelser. Men jeg ber om å bli trodd på at dette er et viktig prinsipp for kvinnebevegelsen og ikke har noe med meg personlig å gjøre, sier hun.

Råd fra mannen

- Har du fått mindre lyst til å bli nestleder etter bråket de siste ukene?

- Nei, det har jeg ikke. Min ektemann ga meg et godt råd her om dagen. Da han kom hjem fra en reise, sa han til meg at Karita, nå må du koble ut dette og tenke på sak. Det rådet har jeg tenkt å følge, sier Karita Bekkemellem Orheim.

BER OM RO: Karita Bekkemellem Orheim opplever striden rundt nestledervervet som absurd. Nå maner hun til ro.