EOS-utvalget med PST-kritikk

- Gufs fra fortida

Politikere ble registrert av PST for å være med i vennskapsgruppe. Sv mener det minner om de hemmelige tjenestenes mørke historie.

FÅR KRITIKK: PST-sjef Hans Sverre Sjøvold og PST får kritikk for å ha registrert folkevalgte stortingsrepresentanter i internt arkiv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: PST-sjef Hans Sverre Sjøvold og PST får kritikk for å ha registrert folkevalgte stortingsrepresentanter i internt arkiv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PST får i dag kraftig kritikk fra EOS-utvalget for å ha registrert stortingsrepresentanter som var medlemmer av en vennskapsgruppe.

PST mente vennskapsgruppen kunne gjøre at stortingsrepresentantene utsatt for fremmed etterretning, men EOS-utvalget ser svært alvorlig på registreringen som de mener kan få konsekvenser for hele samfunnet.

- Gufs fra fortida

SVs representant i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget Freddy André Øvstegård, reagerer også kraftig.

- Dette er som et gufs fra fortida. Det minner om den mørke historien norske sikkerhets-myndigheter har hatt med registrering og overvåkning av det politiske miljøet. Det er prinsipielt veldig alvorlig og ikke noe vi kan godta, sier Øvestgård til Dagbladet.

Registreringen av de folkevalget kom fram da EOS-utvalget, som kontrollerer de hemmelige tjenestene i Norge, la fram sin årsmelding i dag.

- Hele grunnen til at vi opprettet EOS-utvalget er fordi forgjengeren til PS drev politisk overvåking, særlig av folk på venstresiden. Med den historien er det ekstra alvorlig at de kan finne på å gjøre noe slikt, her burde de vært mer sensitive for de feilene som er begått tidligere, sier Øvestgård, med henvisning til blant annet Berge Furre-saken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.