Etterspillet etter «Den skitne krigen» i Argentina er ikke over:

Guillermos foreldre ble bortført før han ble født. Etter 38 år er gjerningsmennene dømt til fengsel

- I dag fikk tre kriminelle sine dommer.

SØNNEN: Guillermo Pérez Roisinbilt trodde i 21 år at Francisco Gomez var hans far. Nå er Gomez dømt for bortføringen og drapet på hans biologiske foreldre. Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA / NTB scanpix
SØNNEN: Guillermo Pérez Roisinbilt trodde i 21 år at Francisco Gomez var hans far. Nå er Gomez dømt for bortføringen og drapet på hans biologiske foreldre. Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 90 år gamle Omar Graffigna, tidligere sjef for det argentinske luftforsvaret, ble torsdag dømt til 25 års fengsel for bortføring og tortur av det venstreradikale paret Patricia Roisinblit og Jose Manuel Perez Rojo, skriver nyhetsbyrået AP.

«Den skitne krigen»

De to var medlemmer av geriljagruppen Monteneros, og ble bortført i 1978, under det som kalles «Den skitne krigen».

I perioden 1976-1983 ble det ført en blodig krig mot marxismen i Argentina. Militærdiktaturet, ledet av Jorge Rafael Videla, gikk etter flere tusen venstre-radikale geriljasoldater, revolusjonære, fagforeningsfolk og sympatisører.

Roisinblit var gravid da hun og Rojo ble bortført og tatt med til et hemmelig, statlig interneringssenter.

DØMT: Torsdag ble Omar Graffigna dømt til 25 års fengsel for en 38 år gammel bortføringssak. Foto: AP Photo / Natacha Pisarenko / NTB scqanpix
DØMT: Torsdag ble Omar Graffigna dømt til 25 års fengsel for en 38 år gammel bortføringssak. Foto: AP Photo / Natacha Pisarenko / NTB scqanpix Vis mer

Paret hadde også den 15 måneder gamle datteren Mariana. Hun vokste opp hos sin farmor.

- Ikke en lykkelig barndom

Roisinblit fødte etter at hun ble bortført. Sønnen Guillermo vokste opp hos Fracisco Gomez, som har sonet fengselsstraff for å ha stjålet Guillermo da han var spedbarn.

Gomez ble torsdag dømt til 12 års fengsel for sin medvirkning i bortføringen og torturen av Guillermos biologiske foreldre.

Guillermo hadde en tøff oppvekst. Mannen han trodde var faren var både voldelig og truende overfor sin kone.

- Jeg hadde ikke en lykkelig barndom, sa Guillermo da han vitnet mot mannen han kalte «pappa» i oppveksten.

Da Gomez' kone Teodora Jofre fikk nok av mishandlingen, skilte ekteparet seg. Guillermo fortsatte å bo hos det han trodde var mora. Jofre på sin side hevder at hun trodde Guillermo var sønn av en av Gomez' kamerater, født utenfor ekteskap

DØMT: Fracisco Gomez er dømt for å ha stjålet Guillermo som spedbarn og for sin rolle i bortføringen og torturen av hans foreldre. Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA / NTB scanpix
DØMT: Fracisco Gomez er dømt for å ha stjålet Guillermo som spedbarn og for sin rolle i bortføringen og torturen av hans foreldre. Foto: AFP PHOTO / JUAN MABROMATA / NTB scanpix Vis mer

Fikk sannheten etter 21 år

Det var først da han ble 21 år gammel at Guillermo fikk sannheten, da en ung kvinne oppsøkte ham i fast food-sjappa han jobbet i, like utenfor Buenos Aires.

Kvinnen ville snakke med ham, men Guillermo sa at han var opptatt og ikke hadde tid. Da skrev hun en lapp til ham.

«Mitt navn er Eva Mariana Pérez. Jeg er datteren av desaparecidos (de forsvunnede, journ.anm). Jeg ser etter broren min. Jeg tror det er deg», stod det på lappen.

Guillermo fortalte kvinnen at det ikke stemte. Men så fikk han et bilde av faren.

- Det var som å se et bilde av meg selv, fortalte Guillermo til The Guardian i sommer.

Han vokste opp som Guillermo Gomez, men etter at han fikk vite sannheten endret han navnet sitt til Guillermo Pérez Roisinblit, etter sine biologiske foreldre.

Bestemødrenes kamp

Guillermo er en av mange som ble født av bortførte kvinner. Å ta livet av gravide var så grusomt at selv militærdiktaturet lot være. I stedet lot de kvinnene leve til de hadde født. Først da tok de livet av dem, og ga barna til barnløse par tilknyttet militæret.

Det er anslått at rundt 500 barn ble født under slike omstendigheter.

Det militæret ikke hadde regnet med var bestemødrene til de 500 barna. De har kjempte en utrettelig kamp for sine barnebarn, og har lyktes i å identifisere 120 av de stjålne barna.

Guillermos 97 år gamle bestemor, Rosa de Roisinblit, er en av dem.

Etter dommen torsdag slet hun med å holde tilbake tårene.

- Jeg har ventet i 38 år på dette øyeblikket. Kampen fortsetter. Vi er ikke ferdig. Men jeg hadde aldri trodd at jeg skulle leve så lenge at jeg fikk oppleve dette øyeblikket, sier Rosa.

JUBEL: Guillermo Pérez Roisinblit, Rosa de Roisinblit og Mariana Pérez Roisinblit var tilfredse med at de tre mennene ble dømt torsdag. Foto: AP Photo / Natacha Pisarenko / NTB scanpix
JUBEL: Guillermo Pérez Roisinblit, Rosa de Roisinblit og Mariana Pérez Roisinblit var tilfredse med at de tre mennene ble dømt torsdag. Foto: AP Photo / Natacha Pisarenko / NTB scanpix Vis mer

30 000 mennesker

I et følelsesladet øyeblikk inne i rettssalen ble hun omfavnet av sine to barnebarn, Mariana og Guillermo.

- Våre foreldre har vært borte i 38 år. Vi vet ikke hvor de er og vi har aldri fått noe svar. Men i dag fikk i det minste tre kriminelle sine dommer, sier Mariana.

I tillegg til Graffigna og Perez ble også Luis Tomas Trillo, en av Graffignas underordnede, dømt til 25 års fengsel for sin befatning med bortføringen av Mariana og Guillermos foreldre.

Menneskerettighetsgrupper anslår at rundt 30 000 mennesker ble drept eller tvunget til å forsvinne i løpet av militærdiktaturets seks år ved makta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer