DREPT:  Presidenten på Guinea-Bissau Joao Bernardo Vieira er drept. Her er han fotografert under valget i november. Foto:  AFP PHOTO / GEORGES GOBET
DREPT: Presidenten på Guinea-Bissau Joao Bernardo Vieira er drept. Her er han fotografert under valget i november. Foto: AFP PHOTO / GEORGES GOBETVis mer

Guinea-Bissaus president og forsvarssjef drept

Trolig tatt av dage av sine egne soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidenten og forsvarssjefen i Guinea-Bissau skal begge være drept i blodige sammenstøt i det vestafrikanske landet. Soldater fra landets hær skal stå bak drapet på president Joao Bernardo Vieira.


Vieira mistet livet i sammenstøt mandag morgen, sa en talsmann for hæren. Sammenstøtene brøt ut etter at forsvarssjef Tagme Na Waie ble drept i et bombeangrep søndag, ifølge opplysninger fra en nær medarbeider av forsvarssjefen.


Hovedstaden Bissau gjenlød mandag av skuddsalver og raketteksplosjoner.


- President Vieira ble drept da han forsøkte å flykte fra huset sitt. Det ble angrepet av soldater med tilknytning til forsvarssjefen, sa den militære talsmannen Zamora Induta.


Ifølge de første meldingene ble fire mennesker såret da væpnede angripere åpnet ild mot forsvarshovedkvarteret med rakettdrevne granater. Senere ble det opplyst at en bombe gikk av i bygningen, som ble delvis rasert i eksplosjonen.

- Stort tap

- Generalen var på kontoret da bomben eksploderte. Han ble alvorlig såret og overlevde ikke skadene. Dette er et stort tap for oss alle, sier oberst Bwam Nhamtchio som er stabssjef for forsvarssjefen.


Det er ikke kjent hvem som sto bak søndagens angrep mot forsvarsledelsen i Guinea-Bissau. I januar hevdet forsvarsledelsen at medlemmer av president Vieiras personlige vaktstyrke sto bak et attentat mot general Na Waie, som hadde kritisert presidenten.


Militsen nektet for dette, men forsvarsledelsen krevde likevel at den 400 mann store styrken skulle oppløses.


Militsen ble opprettet på ordre fra innenriksdepartementet i landet, etter at presidentboligen ble angrepet i november. Vieira slapp uskadd fra angrepet, som utbrytere fra hæren sto bak.

Fattig land

Guinea-Bissau har opplevd en rekke kupp og kuppforsøk siden uavhengigheten fra Portugal i 1974, og regnes som et av verdens fattigste land.


Na Waies forgjenger som forsvarssjef, general Verissimo Correia Seabra, ble skutt og drept av soldater i oktober 2004.

Sikkerheten i Guinea-Bissau har de siste årene også vært truet av colombianske narkotikakartell, som bruker landet som mellomstasjon for kokain som smugles til Europa.


Landets viktigste inntektskilde er offisielt eksport av cashewnøtter.


(NTB)