SISTE ÆRE: Uniformslua til den avdøde diktatoren Lansana Conte ligger på kista under begravelsesseremonien i Conakry. Foto: AFP / SEYLLOU
SISTE ÆRE: Uniformslua til den avdøde diktatoren Lansana Conte ligger på kista under begravelsesseremonien i Conakry. Foto: AFP / SEYLLOUVis mer

Guineas diktator begravet

Lansana Conte hyllet av militærjuntaen som har overtatt makten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guineas tidligere diktator Lansana Conte ble begravet fredag. Militærjuntaen som har tatt makten i landet, brukte anledningen til å hylle den avdøde presidenten.

Flere tusen guineanere og regionale ledere møtte fram på en stadion i hovedstaden Conakry da den avdøde presidenten skulle begraves fredag.

Statsledere viste siste ære

Presidentene fra nabolandene Liberia, Sierra Leone, Guinea-Bissau og Elfenbenskysten var blant dem som var til stede under seremonien.

Kisten, som var drapert med guineas røde, gule og grønne flagg, ble senere brakt videre til Contes hjemby Moussayah, hvor selve begravelsen skulle finne sted.

Hyllet

Etter at 74 år gamle Conte døde mandag, gjennomførte en gruppe offiserer som kaller seg Det nasjonale rådet for utvikling og demokrati, et militærkupp. Kuppleder Moussa Dadis Camara ble utpekt til landets nye president.

Juntaens nestleder, general Mamadou Ba Toto Camara, talte til de om lag 20.000 som deltok i begravelsesseremonien i hovedstaden fredag.

- Det nasjonale rådet for utvikling og demokrati hyller general Lansana Conte.

- Vi kommer til å følge ham til hans siste hvilested, og vi ber Gud om å gi oss mot til å fortsette hans arbeid for toleranse, fred og velferd i Guinea, sa nestlederen.

Håp

Verdenssamfunnet har fordømt kuppet, men i Guinea virker det som om mange ønsker det velkommen.

Mange var blitt lei av det despotiske og korrupte styret under Conte og setter nå sin lit til at hæren vil gjøre forandringer som er til det bedre for innbyggerne i landet, skriver BBC.

Kuppmakerne har sagt de vil gjennomføre valg i det fattige vestafrikanske landet først i 2010.

I går overga landets statsminister seg til kuppmakerne.

(©NTB)

REISTE HJEM: Diktatoren ble brakt videre til hans hjemby Moussayah. Foto: AP/Guinea TV
REISTE HJEM: Diktatoren ble brakt videre til hans hjemby Moussayah. Foto: AP/Guinea TV Vis mer