Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Guinness forandrer oppskriften etter 256 år. Vil kutte ut fiskeblærer

Gir etter for veganerpress.

INNEHOLDER SPOR AV FISKEBLÆRER: Dublin-bryggeriet Guinness varsler at de har planer om ikke lenger å bruke fiskeblærer i produksjonen av den berømte stouten. Foto: Roger Hardy/Samfoto
INNEHOLDER SPOR AV FISKEBLÆRER: Dublin-bryggeriet Guinness varsler at de har planer om ikke lenger å bruke fiskeblærer i produksjonen av den berømte stouten. Foto: Roger Hardy/Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Milde himmel! Guinness forandrer sin 256 år gamle oppskrift slik at ølet skal bli veganervennlig, skriver britiske Daily Mail.

For det er nemlig slik at det irske bryggeriet, nesten siden starten, har brukt isinglass i filtreringsprosessen- en substans fra tørkede svømmeblærer i fisk - for å bedre gjæringsprosessen og for at det ikoniske stout-ølet skal få et klarere sluttresultat.

Mesteparten av dette avfallsproduktet fra fiskeindustrien blir filtrert bort underveis i bryggingsprosessen, men spor av fiskeblærer er fremdeles å finne i sluttproduktet, skriver The Independent.

Bygger nytt Etter flere år med påtrykk fra stout-elskende, irske veganere, har Guinness nå varslet at det fra neste år kan bli slutt på at de bruker fiskeblærer i ølproduksjonen.

I 2016 skal bryggeriet nemlig bygge et nytt filtreringsanlegg, og de nærmest lover at det betyr slutten for fiskeblærene.

- Selv om isinglass har vært en god metode for å klarne ølet og er blitt brukt i mange år, regner vi med at bruken av det blir slutt når det nye anlegget tas i bruk, sier en talsmann for Guinness til The Times og legger til:

- Vi er klar over at bruken av isinglass er til hinder for at enkelte vil drikke våre produkter.

Leter etter alternativer Guinness sier de allerede er i gang med å finne gode alternativer til isinglass.

Veganere og strenge vegetarianere har klaget over at Guinness og en del andre bryggerier har kunnet bruke fiskeproduktet i sine brygg, uten at det framgår av produktinformasjonen på flaskene.

Europa-parlamentet sa for tolv år siden nei til planene om å tvinge bryggerinæringen til å opplyse om fiskeblærebruken, etter at lobbyister fra bryggerinæringen påpekte at dette var en tradisjonell metode som aldri har gitt bivirkninger hos forbukerne.

Guinness brukte ikke isinglass da bryggeriet så dagens lys i 1759, men produktet kom i bruk på 1800-tallet og førte med seg store besparelser.

Syntetisk gelatin Isinglass er ikke mye brukt i moderne bryggerivirksomhet, da produktet gjerne er erstattet med syntetisk gelatin.

Det rapporteres at Guinness nå ser nærmere på to ulike og aktuelle filtreringsmetoder som ikke krever bruk av isinglass.

Dette skjer bare ni måneder etter at bryggeriet skrev til en nettguide for veganere at det ikke finnes et annet alternativ enn fiskeblærer for å kunne filtrere den berømte, svarte drikken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media