Gul dødsbakterie sprer seg

En kvinne i 80-årene er innlagt på Ullevål sykehus etter å ha blitt smittet av livstruende gule stafylokokker. Fra 1997 fram til i dag er infeksjoner forårsaket av antibiotikaresistente sykehusbakterier mer enn firedoblet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet tilfeller med gule meticillinresistente stafylokokker (MRSA) har økt kraftig i Norge de siste årene. Bare de siste tre ukene har Ullevål sykehus mottatt tre pasienter smittet av den såkalte sykehusbakterien. Det siste tilfellet, en kvinnelig beboer på Lindeberg alders- og sykehjem i Oslo, får fortsatt behandling etter at hun ble innlagt på Ullevål sykehus sist fredag.

Smittes i Norge

Av de 87 tilfellene som ble registrert i løpet av rekordåret 1999, døde én. Smittevernoverlege Terje Hoel ved Ullevål sykehus mener økt antibiotikabruk og større reisevirksomhet er årsaken til økningen. Han tror ikke det høye antallet med smitte vil gå tilbake med det første. Heller tvert imot. Overlege Viggo Hasseltvedt ved Folkehelsa er av samme oppfatning.

- Halvparten av dem som fikk bakterien, ble smittet utenfor sykehus. Denne utviklingen bekymrer oss. Tidligere fikk de som ble smittet bakterien enten i utlandet eller på sykehus, sier Hasseltvedt.

Så langt hevder legene de har hatt kontroll over bakteriene. Helsevesenet hviler likevel ikke av den grunn. I høst ble en annen gruppe av stafylokkokker, den superresistente gule stafylokokken (VISA), påvist i Skottland. Antibiotikumet Vancomycin kan hamle opp med MRSA-bakterien. VISA er derimot totalt motstandsdyktige mot alle antibiotika.

Tidligere har man bare påvist VISA i Japan, Nord-Amerika og noen få andre land. Det er ventet at de mer aggressive bakteriene om litt også vil komme til Norge.

Det vil i så tilfelle føre til bakteriealarm ved norske sykehus.

Godt stilt

- Vi har vært godt stilt sammenliknet med andre land, og det er takket være norske legers kritiske bruk av antibiotika. Skal vi klare å holde de superresistente bakteriene i sjakk, må vi fortsette dette arbeidet, sier overlege Bjørg Marit Andersen ved klinikk for forebyggende medisin ved Ullevål sykehus.