Gul sokk kan ha løst drapsgåte fra 1991

- Et nøkkelbevis, sier politiet.

PÅGREPET: Mandag 3. oktober ble den nå 52 år gamle mannen pågreoet og siktet for drapet på Denise Sharon Kulb. Foto: Tim Tai / The Philadelphia Inquirer via AP / NTB scanpix
PÅGREPET: Mandag 3. oktober ble den nå 52 år gamle mannen pågreoet og siktet for drapet på Denise Sharon Kulb. Foto: Tim Tai / The Philadelphia Inquirer via AP / NTB scanpixVis mer

Et nesten 28 år gammelt drap i en forstad til Philadelphia kan endelig ha blitt oppklart, takket være en gul sokk.

Fant lik

I november 1991 så en innbygger i Chadds Ford i Philadelphia at det lå noe begravet under en stor løvhaug i en ubebygd blindgate. Det viste seg å være et kvinnelik, som hadde ligget der en stund, skriver Washington Post.

Oppå den døde kvinnen, som bare var iført en genser, lå resten av tøyet. Deriblant en gul sokk, som altså 28 år seinere skulle vise seg å bli svært viktig. Men det har vært en lang vei fram for politiet for å få løst saken.

Innledningsvis tok det politiet flere dager å fastslå identiteten på personen. Etter hvert fant de ut at det var 27 år gamle Denise Sharon Kulbs døde kropp de hadde funnet.

Ingen hadde sett henne på tre uker, men ingen hadde meldt henne savnet heller. Hun hadde levd et røft liv med rusmisbruk og prostitusjon. Firebarnsmora hadde blitt fratatt omsorgen for to barn, og overlatt omsorgen for ytterligere to barn til besteforeldrene.

Og nå var hun altså blitt funnet drept.

Leverte klær til mora

12. november 1991, samme dagen som lokalvisa Philadelphia Inquirer hadde en notis i avisa om likfunnet, følte åpenbart en 24 år gammel mann at det var på tide å rydde leiligheten sin.

24-åringen var Kulbs kjæreste i tiden før hun forsvant, og denne dagen dukket han opp hjemme hos Kulbs mor med en masse klær hun hadde hatt i hans leilighet.

Men det var en ting han ikke tok med seg. En gul sokk.

- Han bestemte seg for å beholde den, av en eller annen grunn, sa Anthony Voci sjef for drapsenheten ved politiet i Philadelphia under en pressekonferanse tirsdag.

24-åringen var naturlig nok i politiets søkelys i tiden etter drapet, men han forklarte selv at han sist så Kulb 18. oktober 1991. Da kjøpte og brukte de to crack sammen, før de ble knivranet. Kulb skal så ha dratt for å hente hjelp, og 24-åringen så henne aldri igjen.

Endret forklaring

Saken ble liggende uløst hos politiet, og i 2002 ble etterforskningen lagt bort. Først i 2015 ble saken tatt opp igjen. Da politiet igjen oppsøkte Kulbs kjæreste for å få hans forklaring, hadde historien hans endret seg.

Nå fortalte han at han hadde sett Kulb dagen etter, utenfor baren der Kulbs søster jobbet. Kulbs familie hadde forklart at mannen og Kulb hadde kranglet utenfor baren denne kvelden.

Da politiet tok kontakt med mannen igjen i 2015 forklarte også han at han hadde sett henne utenfor baren, og «innrømmet at han hadde løyet». Han sto likevel fremdeles på at han ikke hadde noe med drapet å gjøre.

De neste åra intervjuet politiet en rekke personer i mannens omgangskrets, og de fant ut at han hadde gjenfortalt detaljer om drapet flere ganger i løpet av åra. Han skal da ha fortalt ting som bare gjerningspersonen eller et øyenvitne kan ha visst om, som at Kulb ble funnet med ansiktet ned etter å ha blitt kvalt.

En annen absurd detalj i saken er at mannen allerede i 1991 innrømmet for politiet at kallenavnet hans var «Ted Bundy», navnet til en av USAs mest beryktede massedrapsmenn, og han fikk seg etter hvert en e-postadresse som startet med «TedBundy1967».

Gul sokk

Men det store gjennombruddet for politiet kom først da de kikket nærmere på den gule sokken som ble funnet oppå Kulb. For da politiet ransaket mannens leilighet i 1991 fant de en tilsynelatende identisk sokk, sammen med en jobbsøknad med Kulbs navn på. Sokken hadde altså ikke blitt med på lasset med klær, som mannen hadde overlevert Kulbs mor.

Ved hjelp av moderne fototeknologi sammenliknet politiet sokken som ble funnet på liket, og sokken som ble funnet hjemme hos den nå 52 år gamle mannen. Det bekreftet det de mistenkte: Det to sokkene matchet.

«Dette viste seg å være et nøkkelbevis», heter det i en pressemelding fra politiet.

Erklærte seg ikke skyldig

52-åringen ble pågrepet mandag 3. september. Han er siktet for drap, likskjending, for å ha tuklet med bevis, å ha motarbeidet etterforskningen og for å ha avgitt falsk forklaring til politiet, skriver CNN.

Onsdag møtte mannen for retten, der han erklærte seg ikke skyldig.

- Han er uskyldig, og vi ser fram til at han kan få bevise sin uskyld i retten, sier mannens forsvarer, R. Emmett Madden.

Men politiet er sikre på at de har funnet rett mann, og sier at noen ganger er det viktig å ta tiden til hjelp for å få oppklart en sak.

- Noen ganger blir sakene bedre med tiden, akkurat som vin, sier statsadvokat Larry Krasner.