Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gulasjsosialisme

Ungarns statsminister er så ærlig at han innrømmer at han lyver så det renner av ham. Slikt blir det storm og opptøyer av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet: - Vi har løyet om morgenen, om kvelden og om natta. Vi gjorde ingen ting på fire år, ingen ting. Vi rota det til, ikke litt, men mye. Ikke noe europeisk land har opptrådt så tjukkskallet som oss. Kort sagt, vi har stort sett løyet de siste to åra.Dette var leksa Ungarns slepne, karismatiske statsminister Ferenc Gyurcsany leste for den indre krets av sin regjering da han og regjeringen ble gjenvalgt i april. Hensikten var å fortelle det indre kabinettet at Ungarn måtte gjennom en økonomisk hestekur, og at de økonomiske unnlatelsessynder regjeringen hadde ansvaret for i forrige periode, måtte slutte. Så da han innførte skatteskjerpelse etter valgseieren, til tross for valgløftet om ikke å innføre nye skatter, så var det kanskje ikke så rart at den oppsiktsvekkende formaningen til regjeringens indre kabinett ble lekket, og sendt på ungarsk radio i helga.

MINST 150 MENNESKER er såret i opptøyene som har rast i sentrum av Budapest siden opptaket ble sendt på radio. På det verste var det ungarske nynazister og kjente fotballpøbler som sto i spissen for opptøyer og plyndring av mange butikker i sentrum. I går løyet bølgene av demonstranter i Budapest. Det største opposisjonspartiet FIDEZS sa de ikke ville delta i de planlagte demonstrasjonene i helga fordi de sa de hadde konkret informasjon om bombetrusler. Men partiet opprettholder kravet om at statsministeren må gå. Og den politiske krisa er langt fra over. For til tross for at Gyurcsany aldri har bestridt innholdet på tapene, så har han også forsikret alle om at han aldri vil gi fra seg makta på grunn av denne krisa.

GYURCSANY HAR EI fortid som er opprørende og provoserende for den ungarske høyresida. Han var lederen av ungkommunistene før kommunistene ble kastet på dør i 1989. Så ble han en av landets rikeste menn, fordi han som ung mann med kontakter og kunnskaper ledet an i privatiseringen av Ungarn. Han beriket seg altså personlig på den prosessen som i begynnelsen gjorde ungarere flest fattigere enn de var. For to år siden kom han tilbake som leder av det sosialdemokratiske partiet og statsminister, og var den første statsminister i Ungarn etter kommunismens fall som har blitt gjenvalgt.

MEN SOM sentraleuropeisk sosialdemokrat er det Gyurcsanys prosjekt å få Ungarn til å kvalifisere for å innføre Euro. Men med et budsjettunderskudd på mer enn 10 prosent av BNP er man langt fra målet. Han vil ikke være den mest «tykkskallede» i EU, men en av de smarteste av de nye liberale økonomiene fra det tidligere Øst-Europa.

NÅ KAN HAN HA mistet muligheten. For ungarerne har historisk sett vist utholdenhet når revolusjonsropene har runget over Budapest. I revolusjonsåret 1848 kontrollerte de revolusjonære hovedstaden i flere uker. I 1919, etter 1. verdenskrig, hadde arbeiderleder Bela Kun makta i flere måneder, og innførte partidiktatur etter bolsjevikisk mønster. Og i 1956 ble tusener av ungarere drept i motstanden mot den sovjetiske invasjonen, etter at Ungarn forsøkte å kaste det stalinistiske partidiktaturet, tre år etter Stalins død. Nå er det andre tider, og det siste regjeringen trenger er martyrer.