Guldvog: Går mot strengere tiltak

Fredag kveld sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NRK at man i Norge mest sannsynlig går mot noe mer inngripende tiltak. Han mener at vi vil se hvor vi står i løpet av de neste ukene.

TØFFE TIDER: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at de neste to månedene kan bli de tøffeste under hele pandemien. Video: Dagbladet. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +518
innlagt218 -3
døde 711 +3
påvist smittet 142 000 000+693.4K
døde 3 030 000 +10.5K
Se mer

Fredag har det kommet urovekkende meldinger om smittesituasjonen flere steder i Norge. Helsedirektør Bjørn Guldvog opplyser at det er sannsynlig at vi igjen går mot innstramminger av smitteverntiltak.

NRK-programmet «Dagsrevyen» ble Guldvog fredag kveld spurt om hva som er det mest sannsynlige scenarioet framover.

- Slik som situasjonen er akkurat i dag, når vi ser denne bratte stigningen, så er det nok mest sannsynlig at vi går i retning av noe mer inngripende tiltak, sier Guldvog til NRK og fortsetter:

- Vi tror fremdeles at det er mulig å håndtere dette lokalt gjennom det vi kaller forsterket TISK, altså mer kraftfull testing og smittesporing, men det kan være nødvendig å justere også på de nasjonale tiltakene. Den neste uka, eller de neste par ukene, vil vise hvor vi står.

Guldvog opplyser at smitteøkningen i Norge skyldes spredning av de mer smittsomme virusvariantene, samt økende tiltakstretthet i befolkningen, som har ført til at folk har blitt mer lei og uforsiktige.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad gjestet Dagbladet TVs studio hvor han sparte på lesernes spørsmål om coronasituasjonen. Video: Dagbladet Vis mer

Strammer inn i Oslo

Etter planen skal Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet levere nye anbefalinger om nasjonale smitteverntiltak til Helse- og omsorgsdepartementet i midten av mars.

Oslo kommune har opplyst til Dagbladet at de vil avholde pressekonferanse om coronasituasjonen og smitteverntiltak allerede søndag. Byrådsleder Robert Steen har uttalt til Dagbladet at de ser behov for innstramminger.

- Slik situasjonen er nå ser vi behov for å gjøre flere innskjerpelser i tiltakene tidlig neste uke. Vi vil komme tilbake til hva det konkret blir, uttalte Steen til Dagbladet tidligere fredag kveld.

Nordland

Fredag har Bodø kommune innført nye smitteverntiltak som følge av en uoversiktlig smittesituasjon i kommunen. De har blant annet stengt idrettshaller, svømmehaller og treningssentre, samt innført skjenkestopp. De har innført forbud mot mer enn fem gjester i private hjem, samt forbud mot mer enn ti deltakere på innendørsarrangementer. I tillegg anbefaler de bruk av munnbind innendørs i det offentlige rom.

- Nå er vi rett og slett nødt til å sette byen på en skikkelig hestekur den neste uka, opplyste Bodø-ordfører Ida Pinnerød etter å ha registrert 14 nye smittetilfeller siste døgn, hvorav omkring halvparten har ukjent smittevei.

Fredag opplyste også Tromsø kommune at de har registrert åtte nye smittetilfeller i forbindelse med et utbrudd i kommunen. Som følge av dette oppfordret de befolkningen om å ha lav terskel for å teste seg, noe som førte til lange testkøer.

DOBLE MUNNBIND: Nakstad har tidligere vært kritisk til doble munnbind, men har han skiftet mening? Vis mer

Rogaland

Også i Rogaland har det kommet urovekkende meldinger om smittespredning. Smittevernoverlege Runar Johannessen i Stavanger opplyste om at det på nåværende tidspunkt er to smitteklynger med forgreininger til hele regionen. De mistenker også spredning av muterte virusvarianter.

- Hvor godt alle klarer å overholde smitteverntiltakene, og begrense antallet nærkontakter vil være med på å avgjøre hvordan situasjonen vi er i nå vil utvikle seg. Jeg er ikke veldig bekymret, men situasjonen kan fort endre seg. Vi vil følge situasjonen nøye de neste dagene, sa Johannessen.

Ved Mekjarvik i Randaberg kommune i Rogaland har sju av atten personer om bord på et skip fått påvist covid-19. Én person skal også ha omkommet etter å ha fått påvist covid-19, ifølge Aftenbladet. Kommuneoverlege Ole Bernt Lenning har opplyst til Dagbladet at mannskapet er fra Filippinene, og at ingen av dem har vært på norsk jord under reisen.

ØKT SMITTE: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at det blir vanskelig å holde smitten nede. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Oslo

Fredag ble det også kjent at det ble registrert 231 nye smittetilfeller i Oslo torsdag. Smittespredningen har vært økende i Oslo den siste tida, men antallet nye smittetilfeller torsdag er betydelig høyere enn det har vært de siste ukene.

- Vi har den siste tiden sett oppsving i smitte. Den treffer hele byen og både ungdom og voksne. Vi er bekymret over den økende smitten nå, spesielt fordi mange trolig har det muterte viruset. Oslo har de strengeste tiltakene i landet, det har vi hatt lenge og det vil vi fortsette med, sa helsebyråd Robert Steen til Dagbladet fredag kveld.

Overfor Aftenposten har smittevernoverlege Frode Hagen varslet om urovekkende økning i festsmitte. Hage uttalte til avisa at mye av smitten blant unge kan spores tilbake til private sammenkomster, og at man i Oslo ser en sammenheng mellom økt ungdomssmitte og festsmitte.

- Vi ser at smitten nå stiger raskest blant de unge og at mye kan spores tilbake til private sammenkomster, men også enkeltutbrudd på blant annet arbeidsplasser. Det er også en økende forekomst av muterte varianter, som vi vet er mer smittsom, sa Hagen.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 068 342 (19.9%)i Norge har fått dose nr 1
300 998 (5.61%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer