EKSPLOSJON: Helsedirektør sier at det skal lite til for at R-tallet eksploderer. Foto: Vidar Ruud / NTB. Klipp: Jeanette Nyhammer Vik / Dagbladet Vis mer

Kaller R-tallet sidespor:

Guldvog om R-eksplosjon

Reproduksjonstallet har steget fra 0,88 til 1,26 i Norge. Det kan tyde på at epidemien i Norge vil øke.

Publisert

Onsdag opplyste Folkehelseinstituttet i sin nye ukerapport at R-tallet i Norge har steget til 1,26. Helsedirektør Bjørn Guldvog kaller R-tallet et sidespor fordi det skal lite til for at tallet eksploderer.

Helsedirektøren innleder med å understreke at han er bekymret med tanke på utviklingen i Oslo. Den siste uka har kommunen registrert opptil 68 nye smittetilfeller i løpet av et døgn, og har innført nye tiltak for å hindre utviklingen.

- Men jeg vil understreke at det er et sidespor å legge for mye vekt på R-tallet på nåværende tidspunkt, sier Guldvog og fortsetter:

- Bakgrunnen for det er at når vi i utgangspunktet har veldig lav smittespredning, så skal det så få utbrudd til før R-tallet eksploderer. Dermed er R-tallet veldig, veldig påvirkelig i den nåværende smittesituasjonen. Men R-tallet er derimot mer stabilt dersom man har en mer vedvarende høy smittespredning i befolkningen.

- Derfor vil vi ikke legge så stor vekt på R-tallet, selv om vi også naturligvis merker oss når tallet går over én. For vi liker ikke at det holder seg der over tid.

BEROLIGER: Høstferien er ikke i fare, beroliger helsedirektør Bjørn Guldvog under dagens pressekonferanse om coronasituasjonen. Vis mer

R-tallet

R-tallet viser hvor mange personer en Covid-19-pasient i gjennomsnitt smitter videre. Dermed er det veldig viktig å klare å holde tallet under 1. Dersom man ikke setter inn tiltak, mener man at R-tallet for coronaviruset er omkring 3.

Folkehelseinstituttet bruker R-tallet blant annet i sine matematiske modeller for å se hvordan epidemien kan utvikle seg i framtida. Disse modellene baseres på mange antakelser, og har flere kilder til usikkerhet

- Det er viktig å huske at estimatet er forbundet med usikkerhet, men det reflekterer smittesituasjonen de siste 14 dagene, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

<strong>AVDELINGSDIREKTØR:</strong> Line Vold. Foto: Jil Yngland / NTB
AVDELINGSDIREKTØR: Line Vold. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

Tiltak

Hun påpeker også at utbrudd i store kommuner har stor påvirkning for R-tallet, som blant annet regnes ut etter antall sykehusinnleggelser og mobilitetsdata.

- Men det er klart at R-tallet sier noe om hvordan smittespredningen er nå, og vi bruker det til å si noe om hvordan situasjonen vil bli framover. Men dersom vi får på plass tiltak som stopper videre smittespredning, så vil R-tallet gå ned.

FHI-rapporten viser at R-tallet steg fra 0,88 til 1,26 i uke 38. Rapporten viser også at det ble registrert 711 nye smittetilfeller i Norge i løpet av uka, noe som er på nivå med de to foregående ukene.

- Det viser at vi har et pågående utbrudd i Oslo som gir oss alle grunn til uro. Vi har hatt større utbrudd i store kommuner som for eksempel Bergen, som gir den type utslag på R-tallet. Det er avgjørende at tiltakene som settes inn virker, slik at vi unngår en nasjonal økning i smittespredningen - for det innebærer at vi må innføre strengere nasjonale tiltak, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet.

SMITTE: På dagens pressekonferanse understreket helseminister Bent Høie at Oslo står i førstelinjen i kampen mot coronaviruset. Vis mer

- Veldig urolig

Helseministeren avviser imidlertid at strategien må endres på grunn av at R-tallet øker. Dermed vil norske helsemyndigheter fortsatt følge sin strategi om å slå ned lokale oppblussinger av coronasmitte, som vi tidligere har sett i Hamar, Moss og Sarpsborg.

Strategien følges også i Oslo hvor det har blitt innført forbud mot over ti deltakere i private sammenkomster, bred anbefaling om munnbind i befolkningen og listeføring på serveringssteder.

- Jeg er veldig urolig for situasjonen i Oslo. Regjeringen har laget et rundskriv med anbefalte tiltak. Byrådet har innført ekstra tiltak og samtidig varslet strengere tiltak dersom smittespredningen ikke stoppes. Dersom de innfører strengere tiltak, så vil de ha regjeringens fulle støtte i det, sier helseminister Høie.

<strong>HELSEMINISTER:</strong> Bent Høie. Foto: Jil Yngland / NTB
HELSEMINISTER: Bent Høie. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

Regional smitte

Line Vold ved FHI sier til Dagbladet at de er bekymret for utviklingen i Oslo særlig fordi det har blitt registrert et stigende antall smittetilfeller over tid. Folkehelseinstituttet har også varslet at de vil gripe inn dersom smittespredningen sprer seg fra lokalt til regionalt omfang.

- Dersom utbrudd omfatter flere kommuner, så har FHI en rolle hvor vi skal samordne smittesporing og utbruddsetterforskning på tvers av kommunegrensene. Denne rollen er også nedfelt i smittevernloven. Vi bistår kommunene hele tiden med utbruddsetterforskning og har god dialog når vi samarbeider om disse tingene, sier Vold.

- Har smittespredningen i Oslo potensial til å nå regionalt omfang?

- Det gjenstår å se hvordan utviklingen blir videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer