Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gule bomber - gul mat

USAs forsvarsdepartement vil endre fargen på matpakkene de slipper over Afghanistan, etter at bistandsarbeidere påpekte at de kan forveksles med klasebombene som også blir sluppet fra amerikanske fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både matpakkene og klasebombene er gule, og bistandsarbeiderne er redde for at afghanere kan forveksle de dødelige bombene med mat.

USAs forsvarssjef Richard Myers sa torsdag at det er uheldig at de to typene flyslipp har samme farge og opplyste at de nye matpakkene vil ha blå farge. Men samtidig sa han at det vil ta tid før dette går i orden, fordi mange matpakker allerede er på vei. I mellomtiden vil USA fortsette å slippe både matpakker og klasebomber med gul farge over Afghanistan.

Bortsett fra at fargen har de to pakketypene forskjellig utseende: Sprengladningene har samme form som brusbokser, mens maten kommer i firkantede plastpakker. USA har sluppet flygeblader og sendt radiomeldinger der forskjellen på de to pakkene blir forklart.

Myers sa at over en million matpakker så langt er sluppet over Afghanistan.

Onsdag meldte Taliban-regimet i Afghanistan at et barn ble drept i Herat etter å ha berørt en av de mange mindre sprengladningen som sprer seg ut over et stort område fra klasebombene. Ikke alle bombene eksploderer når de treffer bakken, og de utgjør dermed en trussel mot alle som kommer nær dem.

(NTB)

Hele Norges coronakart