Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gulfeberen herjer i Brasil. Minst 40 er døde, og nå fryktes spredning til storbyene

Brasil er rammet av det største utbruddet av den potensielt dødelige sykdommen siden 2000. 

MYGGEN: Denne myggen er norsk, og dermed fri fra gulfeber. I Brasil er det myggen som står for utbruddet av gulfeber, som er det verste landet har hatt siden 2000. Foto:Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet 
MYGGEN: Denne myggen er norsk, og dermed fri fra gulfeber. I Brasil er det myggen som står for utbruddet av gulfeber, som er det verste landet har hatt siden 2000. Foto:Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gulfeberen herjer i Brasil. Så langt er minst 52 mennesker drept av viruset som bærer smitte ved hjelp av mygg. Myndighetene mistenker også at ytterligere 47 andre dødsfall var som følge av den dødelige feberen.

Til sammen er det bekreftet 70 tilfeller av gulfeber, men på lik linje med dødstallene har myndighetene ytterligere 368 tilfeller av sykdom som mistenkes å være gulfeber, skriver The Daily Beast.

Fra apekatt til menneske

Mennesker smittes av gulfeber gjennom myggbitt, som oftest fordi den samme myggen har bitt apekatter som er smittet med sykdommen. Det er derimot også mulig at mennesker smitter hverandre, spesielt i urbane områder.

«Gulfeber forekommer grovt angitt mellom 15° nordlig og 15° sydlig bredde i Afrika, Sør-Amerika og Mellom-Amerika. Sykdommen skyldes et virus som overføres ved myggstikk. Overføring mellom mennesker kalles urban gulfeber og overføring fra aper til mennesker kalles jungel- eller sylvatisk gulfeber», skriver Folkehelseinsitittet.

CBC News melder nå at brasilianske myndigheter har bestilt 11,5 millioner vaksinedoser som følge av gulfeber-utbruddet, som myndighetene sier er det verste siden 2000.

5 millioner vaksinedoser er allerede sendt til de fem delstatene hvor risikoen for smitte regnes som størst. Aller verst er tilstanden i delstaten Minas Gerais, sørøst i Brasil, ifølge BBC. Her var det ingen utbrudd av gulfebere i hele 2016, og guvernøren i Minas Gerais har nå erklært en 180 dager lang unntaktstilstand.

- Høyst uvanlig

Myndighetene har bedt alle innbyggere i ni av landets 26 delstater om å vaksinere seg mot gulfeberen umiddelbart for å hindre smitte og dødsfall.

- Dette er høyst uvanlig. Jo flere registrerte smittesaker vi får, jo større er sjansen for at dette brer om seg og tar av i de urbane områdene, sier Jimmy Whitworth ved London School of Hygiene & Tropical Medicine til CBC.

Brasil har, med sine 200 millioner innbyggere, enorme urbane områder hvor folk bor meget tett. Skrekkscenariet til myndighetene i Brasilia er at den smittebærende myggen skal spre seg inn i storbyer som Rio de Janeiro og Sao Paulo. I så fall vil mange millioner mennesker være i risikosonen.

I hovedstaden Brasilia skriver Reuters at minst én person er død som følge av gulfeber. Mennesker som bor i nærheten av avdøde måtte stå i timelange køer for å få vaksine dagen etter.

Forsker Whitworth presiserer likevel at myndighetene i Brasil tar saken på høyest alvor.

En dødelig andredans

De fleste som smittes med gulfeber kommer seg tilbake på beina og være symptomfrie etter en periode med høy feber, muskelsmerte, hodepine og oppkast, ifølge BBC. Denne perioden varer i tre til fire dager. Men i omtrent 15 prosent av tilfellene vender viruset tilbake for en potensiell dødelig omkamp.

Etter en kort remisjonsfase utvikler den smittede da alvorlige symptomer med økende ikterus, nyresvikt og blødningstendens, i tillegg til en karakteristisk gulning av huden.

Av dem som utvikler lever- og nyresvikt vil mellom 20 og 50 prosent dø i løpet av 7-14 dager etter sykdomsdebut, ifølge Folkehelseinstituttet.

Zikamygg

Halvparten av de som går inn i fase to av gulfebersmitte er døde innen to uker. Ifølge BBC er det uklart hva som har forårsaken den voldsomme, og plutselige, økningen i gulfebersmitte.

Gulfeberutbruddet kommer samtidig som Brasil kjemper mot det fryktede zika-viruset. Myggen som bærer gulfeber er den samme typen mygg som smitter mennesker med zika, ifølge Reuters.

Det blir på generell basis anbefalt at turister som reiser til Sør-Amerika vaksinerer seg mot gulfeber.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling