Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gulfkrigen førte kongen i døden

Utbruddet av Gulfkrigen i januar 1991 var grunnen til at kong Olav fikk hjerteinfarkt og kort tid senere døde. Kongen trodde nemlig tredje verdenskrig var i ferd med å bryte ut. Det sa hans sønn kong Harald i et eksklusivt og åpenhjertig intervju med TV 2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utbruddet av Gulfkrigen for ti år siden førte til min fars død, sa kong Harald i TV 2-intervjuet.

Det er i forbindelse med 10-årsdagen for kong Haralds tid på tronen at fjernsynskanalen fikk et intervju med kong Harald.

I intervjuet avslørte kong Harald at krigsutbruddet gikk så hardt inn på kong Olav at dette antageligvis utløste hjerteinfarktet som førte til at han døde. Kongen sovnet inn like før midnatt 17. januar 1991. Under ett døgn tidligere hadde USAs militærapparat satt inn sine ressurser mot Irak og diktatoren Saddam Hussein.

Trodde det var 3. verdenskrig

Kong Harald fortalte at hans far fulgte voldsomt med på situasjonen, og at han er temmelig sikker på at krigsutbrudd utløste hjerteinfarktet til Kong Olav.

- Jeg mener kong Olav trodde det var begynnelsen på tredje verdenskrig, sa Kong Harald i intervjuet.

Han avslørte at hans far satt foran fjernsynsapparatet på Kongsseteren i Oslo og fulgte krigshandlingene på nyhetskanalen CNN gjennom hele natten. Kongen var irritert på regjeringen som ikke kunne orientere ham bedre om hva som skjedde. Men det var ikke mye informasjon å finne.

- De visste vel kanskje ikke så mye de heller, sa kong Harald i intervjuet.

I det timelange intervjuet fortalte han åpenhjertig om sorgen etter kong Olavs død, signingsferden, bråket rundt oppussingen av slottet og kronprinsens forlovelse med Mette Marit.

- Vi har hele tiden ment at dette er riktig, sa kongen om forholdet og føyde til:

- Så viste det seg at det er det.

Kongen innrømmet at han gruer seg til å flytte fra Skaugum til Slottet i løpet av året.

- Jeg har bodd på Skaugum hele mitt liv, bortsett fra de fem årene under krigen, sa han. Han bekreftet også en historie om at dronningen selv sov seg gjennom alle soverommene i 3. etasje på slottet før oppussingen.

- Hun ville vite hvordan det var å ligge i 3. etasje. Jeg var ikke med.

Det var programlederen Nadia Hasnaoui som intervjuet kongen.

PÅ TV 2: Nadia Hasnaoui intervjuet kong Harald på TV 2.
KONG OLAV: Kong Harald mener hans far døde som følge av krigsutbruddet i Kuwait. Her er Olav fotografert under sin nyttårstale i 1979.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!