Gulfkrigen førte kongen i døden

Utbruddet av Gulfkrigen i januar 1991 var grunnen til at kong Olav fikk hjerteinfarkt og kort tid senere døde. Kongen trodde nemlig tredje verdenskrig var i ferd med å bryte ut. Det sa hans sønn kong Harald i et eksklusivt og åpenhjertig intervju med TV 2.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Utbruddet av Gulfkrigen for ti år siden førte til min fars død, sa kong Harald i TV 2-intervjuet.

Det er i forbindelse med 10-årsdagen for kong Haralds tid på tronen at fjernsynskanalen fikk et intervju med kong Harald.

I intervjuet avslørte kong Harald at krigsutbruddet gikk så hardt inn på kong Olav at dette antageligvis utløste hjerteinfarktet som førte til at han døde. Kongen sovnet inn like før midnatt 17. januar 1991. Under ett døgn tidligere hadde USAs militærapparat satt inn sine ressurser mot Irak og diktatoren Saddam Hussein.

Trodde det var 3. verdenskrig

Kong Harald fortalte at hans far fulgte voldsomt med på situasjonen, og at han er temmelig sikker på at krigsutbrudd utløste hjerteinfarktet til Kong Olav.

- Jeg mener kong Olav trodde det var begynnelsen på tredje verdenskrig, sa Kong Harald i intervjuet.

Han avslørte at hans far satt foran fjernsynsapparatet på Kongsseteren i Oslo og fulgte krigshandlingene på nyhetskanalen CNN gjennom hele natten. Kongen var irritert på regjeringen som ikke kunne orientere ham bedre om hva som skjedde. Men det var ikke mye informasjon å finne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer