Gull av gråstein

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jeg trodde «gullpensjon» var sånt som Eivind Reiten har. Derfor ble jeg unektelig ganske forbauset da jeg hørte at ordningen også inkluderer sykepleiere, lærere og barnehageassistenter.

Et øyeblikk ble jeg nesten litt glad på deres vegne, for at de tross alt skal få noe igjen for arbeidet de har lagt ned for andre mennesker. Inntil jeg skjønte at det var noe muffens her. For selvsagt ligger det ikke en skjult skatt, gjemt inne i en hemmelig klausul, som venter de offentlig ansatte når de er ferdige i arbeidslivet. Det er bare begrepene som endrer betydning veldig fort: I januar måned var «gullpensjon» et ord man brukte for å beskrive en ordning som ga etterlønn, opsjonsavtaler og en god pensjon fra fylte 60 år. De lærde var uenige om nøyaktig hvor mange millioner Eivind Reiten fikk med seg da han sluttet i jobben. Noen mente tallet var 78 millioner. Andre landet på 71. Og ikke vet jeg hva finanskrisen egentlig har gjort med den norske økonomien, men det er utvilsomt et sprang fra Reitens pensjonsordning til det de offentlige ansatte har å slå i bordet med.

Hadde jeg vært økonom hadde jeg sikkert skjønt hvorfor «vi» egentlig ikke har råd til å beholde dagens pensjonsordninger i offentlig sektor. Dette blir gjerne sagt lett nedlatende av folk som generelt syns at de som jobber i det offentlige – som ikke må forveksles med offentligheten – er håpløst umoderne. Det er så man kan ane at det bare er deres gode oppdragelse som holder dem fra å rynke på nesa, mens de belærer plebeierne om hvorfor det er for mye av det gode å la dem få beholde 66 prosent av sluttlønna si, etter 30 års arbeid. For selv om de har klart å presse fram en seier i denne omgang, så skal de vite at de både er egoistiske og hemningsløst uansvarlige på vegne av fellesskapet. Skal man dømme etter alt som har blitt sagt om hvor bakstreverske de er, de som kunne tenke seg å streike, skulle man tro de offentlig ansatte satt og ruget på hver sine gullegg. Og riktignok tjener de fleste mer enn ufaglærte barnehageassistenter, som skal beregne skatten sin fra en årsinntekt på litt over 200 000 kroner. Men det store flertallet har fortsatt det de fleste av oss vil være enige om er en ganske moderat lønn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer