Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sandslottene i Dubai:

Gull-ektepar slått personlig konkurs av kemneren

De skylder millioner i straffeskatt. Dagbladet avslørte luksuseiendomer i Dubai og hvordan store verdier ble overdratt til sønnen i Oslo.

HOS GULLHANDLEREN: Dagbladet reiste til Dubai og fant skjult luksuseiendom for millioner av kroner tilknyttet Saleem Ahmad (55) fra Oslo.Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et ektepar fra Grønland i Oslo er slått personlig konkurs av byfogdembete, etter en begjæring fra kemneren. Etter flere år med det Skatteetaten mener var svart omsetning av gull i butikken sin på Grønland, fikk ekteparet store skattekrav i 2015 som ikke har latt seg inndrive.

I februar avslørte Dagbladet hvordan de to er tilknyttet en skjult eiendomsformue i Dubai verdsatt til over 25 millioner kroner, blant annet en luksusleilighet i verdensberømte Burj Khalifa.

Deretter skrev avisa om hvordan ekteparet sendte vekk penger og overdro leiligheter for totalt 15 millioner kroner, samtidig med at kravene haglet inn fra norske myndigheter.

1. mars i år gjorde kemneren et forsøk på å inndrive skattegjeld, uten resultat.

- Kemneren har ikke funnet noe å ta beslag i. Deretter ble både Saleem Ahmad (55) og Sofia Ahmad (48) slått personlig konkurs av Oslo byfogdembete. Vi vil nå søke etter verdiene til disse to personene i Norge og i utlandet, sier bostyrer Per Omreng til Dagbladet.

LUKSUSLEILIGHETER: Dagbladet reiser til Dubai for å se etter leiligheter som nordmenn eier i skjul for norske skattemyndigheter. Reporter: Eiliv Frich Flydal. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

Overdro verdier

Kravene er på henholdsvis 4,7 og 4,3 millioner kroner. Personlig konkurs innebærer at alle skyldnerens eiendeler blir beslaglagt og skyldneren mister umiddelbart råderetten over sine eiendeler.

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med ekteparet, uten hell.

Dagbladet har omtalt hvordan ekteparet overdro både gull og flere leiligheter i Oslo til sønnen, mens kravene fra myndighetene raste inn.

Qasim Saleem Ahmad (28) ønsker ikke å svare på spørsmål om konkurskjennelsen til Dagbladet. Men både han og foreldrene har gjentatte ganger sagt at de ikke har gjort noe galt.

Etter at Dagbladet avdekket fere ukjente sider ved Ahmad-familiens pengestrømmer i februar, ga divisjonsdirektør for Innfordring ved Oslo kemnerkontor, Jorunn Sunde følgende kommentar.

- På generelt grunnlag kan jeg si at vi ikke avslutter saker med utestående krav, og tar fortløpende stilling til informasjon som dukker opp.

Sunde ønsker ikke å gi noen kommentar til spørsmål om den ferske kjennelsen.

Kjent Oslo-butikk

Sofia og Saleem Ahmad slo seg opp med gullbutikken Sheikh Enterprises, som ble etablert på slutten av 90-tallet på Grønland Oslo, .

GRØNLAND I OSLO: Butikken Sheikh Enterprises eies og drives av Qasim Ahmad (28) gjennom selskapet Karat Gull AS. Han overtok driften av foreldrene i 2014, mens tollmyndighetene forsøkte å slå selskapet konkurs og Skatteetaten tok arrest for flere millioner kroner. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GRØNLAND I OSLO: Butikken Sheikh Enterprises eies og drives av Qasim Ahmad (28) gjennom selskapet Karat Gull AS. Han overtok driften av foreldrene i 2014, mens tollmyndighetene forsøkte å slå selskapet konkurs og Skatteetaten tok arrest for flere millioner kroner. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Butikken er kjent blant første- og andregenerasjons nordmenn med pakistansk bakgrunn som stedet å handle gaver og smykker til markeringer og fester. Butikklokalene har også vært utsatt for brutale ran og blitt knyttet til omfattende skatte- og avgiftsunndragelser.

Da butikken stod på konkursens rand, med over 12 millioner kroner i skatte- og avgiftskrav fra ulike myndigheter i 2014, overdro de varelageret og leiekontrakten til sønnen.

Skattekravet mot ekteparet fra 2015 ble ilagt fordi myndighetene mente de hadde tjent langt mer penger i gullbutikken enn de oppga på selvangivelsen.

image: Gull-ektepar slått personlig konkurs av kemneren

Fengsel

Svært lite av gjelda ble gjort opp. En fengselsdom mot ekteparet for kreditorforringelse, etterforskningsdokumenter og grunnbøker Dagbladet har gått gjennom, viste hvordan ekteparet også solgte unna fire eiendommer på Grønland i Oslo samtidig med at de personlige skattekravene kom våren 2015.

Dagbladet har flere ganger forsøkt å få intervjuer om pengestrømmene med Ahmad-familien, og fant til slutt Saleem Ahmad (55) på jobb i sin tidligere butikk, Sheikh Enterprises på Grønland i Oslo.

Da Dagbladet i vinter skulle spørre om hvorfor han og kona vært registrert med eiendom for 25 millioner kroner i Dubai, og hvorfor de likevel har en stor ubetalt gjeld til norske skattemyndigheter, stakk han ut bakdøra.

Dubai

Det islamske emiratet Dubai er et skatteparadis med omfattende hemmelighold og få utleveringsavtaler.

En stor data-lekkasje hvordan korrupte politikere, kriminelle og smuglere fra hele verden har plassert enorme beløp i Dubais eiendomsmarked.

Basen inneholder opplysninger om 129 000 kjøpere, selgere og eiere av boliger på 54 000 adresser i Dubai lekket ut av landet. Analyseselskapet C4ADS og journalist-organisasjonen OCCRP har sortert informasjonen og funnet enorme eiendomsinvesteringer fra personer tilknyttet korrupsjon, drap, smugling, hvitvasking eller underslag fra en rekke land i verden.

Databasen er fra 2014 og 2015 og ble satt sammen av profesjonelle aktører i eiendomsbransjen. OCCRP har delt databasen med Dagbladet.

I vinter avslørte Dagbladet hvordan nordmenn har investert millionbeløp i skjul for norske skattemyndigheter og tjener penger på det.

En stor andel av de norske eierne i Dubai betaler skatt til Norge og skal i utgangspunktet føre eiendommen på selvangivelsen. Men likningsinformasjon Dagbladet har hentet inn viser at de i flere tilfeller har lave inntekter og ingen formuer.

En rekke personer innrømmer også overfor Dagbladet at de har latt være å innrapportere formuesverdien av eiendommen på selvangivelsen.

Rundt halvparten av nordmennene Dagbladet fant i lekkasjen, er registrert med leiligheter i nybygde Dubai Marina. Solnedgang over Persiabukta, eksklusive restauranter, lekre klubber og motebutikker lokker folk til den kunstige øya.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!