Gull i madrassen

Før var det dumt å gjemme penger i madrassen. Ikke nå lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finanskrisa har skremt rikfolket bort fra aksjer og andre verdipapirer. Nå er det for mange gull som gjelder, og det er ikke spekulasjon rundt gullprisen for å øke formuene. Nei, nå er det gullmynter som fysisk skal leveres til kjøperen, og som kan gjemmes i madrassen eller andre lure steder.

Etterspørselen etter gullmynter som American Gold Eagle, Canadian Gold Maple Leaf og Sør-Afrikas Krugerrand Gold er nå så høy at prisen på gullmynter har vært opptil 5 prosent høyere enn spotprisen på gull. US Mint solgte i årets syv første uker 193 500 ouncer av American Gold Eagle, like mye som hele omsetningen i 2007.

The Rand Refinery i Johannesburg, som produserer Krugerrand, økte i januar produksjonen av gullmynter fra 10 000 til 20 000 ounces pr. uke, mer enn det klarer de ikke å produsere.

– Det vi får inn av gullmynter på mandag er borte på tirsdag, sier Michael Kramer i en av de fire autorisert firmaene som selger American Gold Eagle i USA.

Det store skiftet for etterspørselen etter gullmynter kom etter at den amerikanske banken Lehman Brothers kollapset i september i fjor.

En ounce gull, eller troy ounce, er 31,1034768 gram. Du synes kanskje at det hadde vært enklere å regne hvis man sa at den veide 31,1 gram? Men husk at rike mennesker er mer nøye med regnestykkene enn du er. Hvis gullprisen er 950 dollar pr. ounce, og dollarkursen er 7 kroner, så koster et gram gull kr. 213,8024646. Det betyr at hvis du er rik og skal kjøpe 10 kilo gull, så vil det med alle desimalene koste kr. 2 138 024,64. Uten alle desimalene vil gullet koste kr. 2 138 263,66. Du ville da måtte betale 238 kroner og 1 øre mer enn de godt og vel to millionene du ellers måtte ut med. De fleste skjønner jo at det er en dårlig deal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er etterspørselen to eller tre ganger høyere enn det US Mint er i stand til å raffinere. Vanligvis er det stort sett samlere og gullentusiaster som kjøper gullmynter, i dag er det et investeringsobjekt for rike, og småinvestorer, som søker tilflukt for pengene sine i et metall som ble ansett som å være sikkert som banken. I dag er begrepet «sikkert som banken» ikke så sikkert lenger, noe som gjør gull enda mer populært. Kjøperne kommer fra nær sagt hele verden, men de fleste leveransene går til internasjonale investorer som har adresser i Sveits, Storbritannia og Tyskland.

Hvor de rike gjør av alle gullmyntene er ikke godt å si. Kanskje gjør de som Hasse Alfredsson sa han gjorde i 88 øres revyen, hvor han innrømmet at han hadde penger i madrassen:

– Mine slektninger tror ikke jeg er så dum at jeg gjemmer penger i madrassen. Derfor gjemmer jeg penger i madrassen. Men for sikkerhets skyld har jeg madrassen i en bankboks.