GULL og grønne tepper

DUBAI (Dagbladet): At Dubai er et gullsted for shoppingfrelste nordmenn, hersker det ingen tvil om. Men det finnes mer: Du kan boltre deg i den persiske golfen, ha lange netter i Midtøstens beste nattmetropol - eller få med deg en smule av en ny og annerledes kultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dubai jobber man for å bli verdens shoppingby nummer én - og er godt i gang. Olja har forandret byen fra et fattig beduinsamfunn til en supermoderne skyskraperby på få tiår.

Shoppingsentrene får Oslo City til å bli en liten nærbutikk. Sentrene er så store at du kan tilbringe dager under samme tak: Kinoer, lekerom, hoteller, underholdning og restauranter hjelper shoppeleie personer til å koble av for en time eller tre.

I Dubai finner du alt - fra de største designermerkene til eksotiske krydder, tepper, solbriller, dyremarkeder og klokker. Og konkurransen mellom de mange butikkene er så stor at du kan prute ned prisen på det aller meste. Fortrinnsvis med et smil.

Pengeby

Når du beveger deg rundt i Dubai ser du kjapt at det er masse penger i omløp. I løpet av en uke i gulfens shoppingmekka har Dagbladets utsendte sett flere Rolls Roycer, limousiner og fancye sportsbiler enn hun trodde var mulig. Og den ene mer spektakulære skyskraperen etter den andre. Og byggeplasser. For utviklinga i landet går styggfort.

- Byen er veldig moderne - og veldig amerikansk. Sistnevnte er jeg litt skuffet over for det er ikke slik jeg hadde sett for meg Midtøsten. Men strendene er fine og det er billigere å kjøpe gull og elektronikk. Påstår de i hvert fall, sier svenske Pernilla Schilling (25). Hun er på en ukestur til Dubai sammen med kjæresten Niklas Malmfors.

Billigst i verden

Dubai påberoper seg å være verdens beste og billigste sted å kjøpe gull i verden. Gullsouqen ligger i Deira-området og er et glitrende syn, sjøl for den største gullhater. Du finner deg den modellen du ønsker - og gullet veies: Ni dollars grammet er normalprisen, men pruterommet er stort. - Finner du samme gullkjede billigere noe annet sted, gir vi deg pengene tilbake, lover indiske Walter Peris før han slenger fram et Cartier-smykke på disken. Og en Gucci. Med mer.

- Dette er det beste stedet i verden. Jeg drar her hvert eneste år for å kjøpe gaver til folk - og selvfølgelig blir det mer gull til meg også, forteller den gullbelagte Birmingham-dama som står ved siden av meg, Brenda Hopkins til Dagbladet.

Lottomillionær

Er du lottomillionær - eller har noen ti-talls tusen å brenne bort, bør du sjekke inn på verdens eneste sjustjernes hotell: Burj al Arab - det arabiske tårnet.

Hotellet er et gedigent tapsprosjekt, uten at sjeik Mohammed bin Rashid bryr seg stort. Tårnet er Dubais landemerke og kjører under Mission Impossible-mottoet: Det umulige er mulig. Se for deg lottomillionæren på tur: På flyplassen står det en Rolls Royce Silver Seaphs og venter. I det heldiggrisen trer inn i verdens mest luksuriøse lobby blir hun møtt av sin personlige butler. Som viser fram suiten, lesset ned med fineste lin fra Irland, italiensk marmor, interaktiv 42 tommers tv, myke tepper, gull. Og det finnes mer: Privat strand, helsestudioer i gull og glitter, restauranter og barer, mer gull. En perle eller et sinnsykt vannvidd? Hotellet er i hvert fall det perfekte sted for opptaket til neste lottomillionær-film.

Priseksempler

Dubai er kjent for å være det beste - og billigste - stedet å kjøpe gull. Du kan også gjøre gode kjøp på tepper, designerklær og elektronikkvarer. Pruting er alltid mulig - fortrinnsvis med et smil.

Gull: 9 dollar per gram (18 karat). Det hender du må betale litt ekstra for designermerker. Eksempel: Gullsmykke med armbånd får du til mindre enn 200 dollar. Cartier-smykke og armbånd: 415 dollar.

Tepper: Billigste stedet å kjøpe tepper utenfor Iran. Iranske tepper fra Tibris 500- 800 dollar: 1,50- 2,20 m. 200- 300 dollar: 1- 1,50 m. Afghanistan, Khan Mohammedi og Chechin 100 prosent ull. 500- 600 dollar: 2- 3 m.

Videokamera: JVC u/skjerm 201: $ 220, JVC m/skjerm 260: $ 325, Sony u/skjerm 317: $ 320, Sony m/skjerm 47: $ 435,

Whisky: Jack Daniels No.7 $ 18,05. Southern Comfort 16,66. Cutty Sark 13,33. J. Walker, rød 13,33.

Cognac: Camus: $ 37,50, Remy Martin XO spes.: $ 125, Hennessy: $ 25, St. Remy Nap: $ 10,55

Røyk: Marlboro Light: $ 11,67, Gauloises: $ 8,88, Winston: $ 8,89.

LASTET MED GULL: Araberne er godt påkledd i Dubai, men under de svarte og hvite plaggene finner du kilovis med gull. Av aller høyeste karat.