SANDSLOTTENE I DUBAI:

Gull-paret solgte eiendom for ti millioner uhindret. Nå får Skatteetaten og kemneren kritikk

Skatteetaten og kemneren vil ikke forklare hvordan ektepar kunne kvitte seg med verdier for 15 millioner, mens de skyldte store beløp. Høyskolelektor Inger Coll er kritisk.

HOS GULLHANDLEREN: Dagbladet reiste til Dubai og fant skjult luksuseiendom for millioner av kroner tilknyttet et ektepar fra gullbransjen på Grønland i Oslo. Dagbladet forsøkte å få et intervju. Video: Eiliv Frich Flydal og Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/stikker-ut-bakdora-nar-dagbladet-skal-sporre-om-dubai-eiendom-til-25-millioner/70734001 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 8. februar avslørte Dagbladet at gullhandler-ekteparet Saleem og Sofia Ahmad fra Oslo var tilknyttet eiendom for 25 millioner kroner i Dubai i årene 2014 og 2015.

SHEIKH ENTERPRISES: Butikken ligger fremdeles på Grønland, nå med ny eier. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SHEIKH ENTERPRISES: Butikken ligger fremdeles på Grønland, nå med ny eier. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

De samme årene fikk ekteparet og deres gullbutikk Sheikh Enterprises i Oslo krav på over 20 millioner kroner fra myndighetene etter flere år med svart omsetning og feil fortolling av gull, ifølge Skatteetaten og Tollvesenet.

15 millioner borte

Svært lite av gjelda ble gjort opp. En fengselsdom mot ekteparet, dokumenter fra etterforskningen, grunnbøker og borapporten fra selskapet viser at ekteparet sendte vekk 4,8 millioner kroner til Dubai og overdro fem eiendommer på Grønland i Oslo for ti millioner i 2014 og 2015.

LEILIGHETENE SOM BLE SOLGT:

Utskrifter av eiendomsregisteret viser at Saleem Ahmad i 2015 solgte:

  • Leilighet i Breigata på Grønland i Oslo for 3 050 000 kroner den 11. februar 2015. ·
  • Leilighet i Motzfeldtsgate 7 på Grønland i Oslo for 2 410 000 kroner 05. mars 2015.
  • Leilighet i Breigata på Grønland i Oslo for 3 000 000 kroner 13. mars 2015

Total salgspris: 8,5 millioner kroner.

To av leilighetene var eid av Ahmad i en årrekke. Dagbladet er kjent med at Ahmad i forkant av salgene hadde betydelige inntekter fra utleie.

Utskrifter av eiendomsregisteret viser at Sofia Ahmad i 2015 solgte:

  • To eierandeler i Breigata på Grønland i Oslo den 06. mai 2015. I grunnboka er de verdsatt til for 2 500 000 kroner totalt.

Total salgspris: 2,5 millioner kroner.

Ekteparet solgte eiendom i Oslo for 10 millioner kroner våren 2015, som er flere millioner mer enn skattekravene mot dem.

Kredittsjekker viser at Oslo kemnerkontor ikke har klart å inndrive gjelden.

Dagbladet har stilt ekteparet Ahmad følgende spørsmål:

  • Hadde salgene sammenheng med kravene om tilleggskatt den våren?
  • Hvorfor betalte dere ikke ned skattekravene fra norsk myndigheter med penger fra eiendomssalgene?
  • Hvorfor har dere ikke gjort opp de rundt 8 millionene i skattekrav? Har dere planlagt å gjøre det?

Spørsmålene er ikke besvart. Dagbladet forsøkte sist uke å intervjue Saleem Ahmad. Da gikk stakk han ut bakdøra i gullbutikken Sheikh Enterprises på Grønland.

Samtidig var altså Skatteetaten, Tollvesenet, Oslo kemnerkontor og en bostyrer på pengejakt for å dekke inn krav. I tillegg har en eiendomsmekler i Dubai fortalt Dagbladet om hvordan han bidro til salget av en angivelig gjeldfri leilighet for ekteparet i 2014.

SOLGT: Luksusleiligheten ekteparet ifølge datalekkasjen og en mekler solgte for 9,3 millioner kroner i Dubai lå i verdens høyeste bygg Burj Khalifa. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SOLGT: Luksusleiligheten ekteparet ifølge datalekkasjen og en mekler solgte for 9,3 millioner kroner i Dubai lå i verdens høyeste bygg Burj Khalifa. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Med dagens kurs var salgssummen 9,3 millioner kroner. Dagbladet har ikke funnet spor av disse pengene i Norge.

Kritisk høyskolelektor

Høyskolelektor Inger Coll på Politihøgskolen, som selv har jobbet i Skatteetaten, sier rutinene for informasjonsdeling og arrest hos offentlige innkrevere har vært svake i mange år.

- Skatteetaten hadde ikke noe system den gang for å fange opp saker, der man burde ta arrest i verdier allerede før vedtak. Enten det var selskaper eller miljøer der det var god grunn til å frykte unndragelse, sier Coll til Dagbladet.

PÅ POLITIHØYSKOLEN: Høyskolelektor Inger Coll. Foto: Beathe Schieldrop
PÅ POLITIHØYSKOLEN: Høyskolelektor Inger Coll. Foto: Beathe Schieldrop Vis mer

Coll leder Norsk økoforum, med over 1000 medlemmer ansatt i tollvesenet, politiet, Skatteetaten og kemnere landet rundt.

- Den lokale kemneren som skal inndrive pengene vet jo normalt ikke om skattekravet. Man har operert sektordelt og har hatt sin egen etats mål for øye: Et visst antall bokettersyn og vedtak, lyder kritikken fra Coll. Ekteparet Ahmad overdro fem leiligheter på Grønland i Oslo til andre i månedene rundt Skatteetatens vedtak om straffeskatt, våren 2015.

- Klar over hva som skjer

- Privatpersoner som risikerer å få et etterberegnet krav om restskatt er fullt klar over hva som skjer. De får flere brev i forkant, sier Coll. De som skylder penger kan kvitte seg med verdier, med mindre etatene har sikret seg gjennom å ta arrest. Dagbladet har stilt spørsmål til ekteparet Ahmad om hvorfor de solgte leilighetene og hva som skjedde med inntektene, uten å få svar. De har heller ikke besvart andre spørsmål fra Dagbladet.

Coll underviser nå framtidas kontrollører.

- Metoder for tidlig sikring av verdier og samarbeid på tvers av etatene er viktige ting som vi underviser studenter i, både fra politiet og fra en rekke kontrolletater, sier hun.

Fire dager før artikkelen om den manglende inndrivelsen av skattegjeld ble publisert 8. februar, tok Dagbladet kontakt med både Skatteetaten og Oslo Kemnerkontor for å få deres synspunkter.

Verken Skatteetaten eller Oslo Kemnerkontor vil forklare hvordan verdier for 15 millioner kroner kunne forsvinne ut av Sheikh Enterprises bankkontoer og gjennom eiendomstransaksjoner, samtidig med at tre etater og en bostyrer var på skattejakt.

Det er Oslo kemnerkontor som har ansvaret for innkreving i Oslo. Etatens informasjonsrådgiver og seniorkonsulent Kristian Mælseter avslo først en intervjuforespørsel fra Dagbladet. Etter flere spørsmål valgte likevel divisjonsdirektør for Innfordring Jorunn Sunde å stille til intervju.

INNKREVINGSSJEF: Direktør Jourunn Sunde ved Oslo kemnerkontor. Foto. Eiliv Frich Flydal
INNKREVINGSSJEF: Direktør Jourunn Sunde ved Oslo kemnerkontor. Foto. Eiliv Frich Flydal Vis mer

Kredittvurderinger Dagbladet har gjort viser at det er gjort flere forsøk på å inndrive pengene fra ekteparet, uten resultat.

- Har dere gitt opp å inndrive denne skattegjelden?

- På generelt grunnlag kan jeg si at vi ikke avslutter saker med utestående krav, og tar fortløpende stilling til informasjon som dukker opp, sier divisjonsdirektør for Innfordring Jorunn Sunde til Dagbladet.

- Vi gjør en fortløpende vurdering, sier Sunde.

- Er kemneren bedre rustet til inndriving mot privatpersoner i dag, enn i 2015?

- Vi har de siste årene fått til et stadig bedre tverretatlig samarbeid, både gjennom deltakelsen på A-krimsenteret i Oslo og ellers. I tillegg opplever vi en økt bevissthet i forbindelse med komplekse saker, både hos Skatteetaten og hos skatteoppkrever. Vi opplever en positiv tendens og resultatmessig har vi fått innkrevd en stadig større andel av restskatten for personer de siste årene, sier Sunde.

- Vil hindre kriminelle

Skatteetaten mener også de er bedre rustet nå enn i 2014.

- Vi jobber for å hindre at kriminelle unndrar verdier fra fellesskapet og sette dem ut av spill. Vi har derfor tett samarbeid med innkrevingsmiljøet og skatteoppkreverne. Det er et behov for godt samarbeid og god dialog og det har skjedd en utvikling de siste årene, sier divisjonsdirektør for Innsats, Eve Vangsnes Bergli til Dagbladet.

- Arbeidsrutiner er endret og vi opplever at de har blitt bedre. Når vi sitter med en kontrollsak med mulighet for etterberegning av et selskap eller personer hvor det er grunn til særskilt oppmerksomhet, starter vi nå en dialog med innkrevingsmiljøet på et tidlig tidspunkt, sier Bergsli.

Om eiendomsdataene:

En stor database med opplysninger om 129 000 kjøpere, selgere og eiere av boliger på 54 000 adresser i Dubai lekket ut av landet. Analyseselskapet C4ADS og journalistorganisasjonen OCCRP har sortert informasjonen og funnet enorme eiendomsinvesteringer fra personer tilknyttet korrupsjon, drap, smugling, hvitvasking eller underslag fra en rekke land i verden.

Databasen er fra 2014 og 2015 og ble satt sammen av profesjonelle aktører i eiendomsbransjen. OCCRP har delt databasen med Dagbladet og bidratt med analyser.

PS! I en tidligere versjon av denne saken stod et at Sofia Ahmad solgte to leiligheter for 2,5 millioner kroner per stk. Det korrekte er at hun solgte to andeler i borettslaget, hvorav en leilighet, til 2,5 millioner kroner.

LUKSUSLEILIGHETER: Dagbladet reiser til Dubai for å se etter leiligheter som nordmenn eier i skjul for norske skattemyndigheter. Reporter: Eiliv Frich Flydal. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer