Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gullalderen er over i Norge

Øystein Dørum, Steinar Juel og Harald Magnus Andreassen er overbevist om at de gode tidene i norsk økonomi er bak oss.

ØKONOMI: Sjefsøkonom i Nordea, Steinar Juel, tror gullalderen i Norge er over for denne gangen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
ØKONOMI: Sjefsøkonom i Nordea, Steinar Juel, tror gullalderen i Norge er over for denne gangen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Statistisk sentralbyrå (SSB) tror BNP-veksten på svake 1,8 prosent for 2013, bare er en liten bølgedal før veksten tar seg opp til 3,1 prosent i 2016.

Sjeføkonomene i meglerhusene er ikke enig, skriver Finansavisen i dag.

2013 var gebynnelsen på slutten Sjeføkonomene Øystein Dørum i DNB Markets, Steinar Juel i Nordea Markets og Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities svarer «ja» når Finansavisen spør om gullalderen er over for norsk økonomi.

Ifølge de tre var 2013 begynnelsen på slutten.

- Hvorfor er gullalderen over i Norge?

- Fordi oljeprisen skal ned. Lavere oljepris betyr lavere oljeinvesteringer som igjen betyr lavere aktivitet i leverandørnæringen. Dette vil føre til at mer av næringslivet i Norge må bevege seg vekk fra oljenæringen, og mer mot annen konkurranseutsatt virksomhet, sier Øystein Dørum til Finansavisen.

- Det er nærmest en stagnasjon i norsk økonomi grunnet to forhold. Det ene er at veksten i oljesektoren stanser, og vi kan etterhvert få litt nedgang. Det andre er at boligmarkedet og byggebransjen snur ned, sier Steinar Juel til avisen.

Han anslår at BNP-veksten i år blir på knappe 1,25 prosent og at arbeidsledigheten vil begynne å øke smått.

I dag kom det også PMI-tall for Norge som bekrefter at det går tregere i industrien.

Privat forbruk mot nullvekst? Får Juel rett, vil det i så fall bli den svakeste økonomiske veksten i landet siden finanskrisen.

Juel venter også at veksten i det private forbruket vil falle fra 3,0 prosent i 2012 og 2,2 prosent i 2013, til 1,5 prosent i år.

De tre sjeføkonomenes syn er også i tråd med det sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika gruppen har advart om i store deler av 2013, seneste i begynnelsen av desember.

Flere nyheter Kraftig børsfall i Kina
- Boligmarkedet vil ikke ta seg opp i januar
Nordea: - Flere svakhetstegn er kommet til syne

ØKONOMI: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB tror også at gulalderen er over i Norge og peker på at oljeprisen skal ned.  Foto: GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet
ØKONOMI: Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB tror også at gulalderen er over i Norge og peker på at oljeprisen skal ned. Foto: GRØNNING/TORBJØRN Dagbladet Vis mer