Gullalderen i norsk økonomi kan være over

- Arbeidsledigheten ventes å stige til opp mot 4,0 prosent. - Blå regjering endrer lite.

NORSK ØKONOMI:
Sjefsøkonom i Nordea, Steinar Juel, tror gullalderen i norsk økonomi er over, men tror ikke på krakk i boligprisene. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
NORSK ØKONOMI: Sjefsøkonom i Nordea, Steinar Juel, tror gullalderen i norsk økonomi er over, men tror ikke på krakk i boligprisene. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Nordea Markets tror gullalderen i norsk økonomi er på hell.

Vekstanslagene for fastlands-Norge er dog ikke vesentlig endret fra juni-prognosene. Men oppbremsingen i 2. kvartal var overraskende, heter det i en rykende fersk rapport fra meglerhuset.

Økt ledighet Oppbremsingen forklares med store lagerbevegelser eller statistiske feil, faktorer som normalt helt eller delvis blir reversert i etterfølgende kvartaler.

- Veksten i fastlandsøkonomien ventes derfor å bli noe høyere fremover, men lavere enn i de siste par årene og i årene før finanskrisen, heter det, skriver sjeføkonom Steinar Juel.

Nordea anslår veksten i fastlandsøkonomien til 2-2,5 prosent i 2014 og 2015, mens 2013-spådommen er 2,0 prosent.

Arbeidsledigheten ventes å stige til opp mot 4,0 prosent.

Boomen trolig over Nordea Markets påpeker at oppgangen i oljeprisen de siste 10 årene har gitt en eventyrlig sterk inntektsvekst for Norge.

- Investeringene i oljesektoren har steget ca. 150 prosent, og arbeidstakere har kunnet ta hjem en høy vekst i reallønnen uten at "forverret konkurranseevne" har rammet produksjonsveksten. Tvert imot, produksjonsveksten har vært sterk.

- Høy vekst i forbrukernes kjøpekraft har ført til høy forbruksvekst og sterk oppgang i boligprisene og i boliginvesteringene, går det frem av rapporten.

Men nå er boomen i norsk økonomi trolig over, tror Nordea.

Lavere vekst i oljeinvesteringene - Veksten i oljeinvesteringene og forbrukernes realinntekter blir lavere. Underliggende forbruksvekst blir da også mer moderat, mens boligprisene og boliginvesteringene ventes å falle de neste par årene.

Men det ventes ikke noe krakk i boligprisene.

- Det er lite som tyder på et krakk i boligprisene, men et gradvis fall på 2-3 prosent i året, skriver Nordeas sjeføkonom Steinar Juel.

- Blå regjering endrer lite
Nordeas prognoser legger ikke til grunn at et evt. regjeringsskifte vil føre til større endringer i hvordan den økonomiske politikken legges opp de neste par årene.

- Svakere vekst i privat sektor antas uansett regjering å ville føre til en noe sterkere opptrapping i oljepengebruken. Anslagene for vekst i offentlig forbruk og investeringer er derfor justert noe opp.

- Skattelettelsene en eventuell borgerlig regjering synes å ville prioritere er nedtrapping av formuesskatten og arveavgiften. Endringer i disse skatteformer antas å ha liten kortsiktig etterspørselseffekt på økonomien, skriver sjeføkonom Steinar Juel.

Flere økonominyheter - Boligprisene vil falle de neste årene
Sjeføkonomen synes dette har vært en gåte
- Tresiffersprisene er kommet for å bli