Gullår for petroleumsfondet

Statens petroleumsfond var oppe i 222,4 milliarder ved utgangen av 1999. Siviløkonom Bjørn Erik Sættem i bladet Dine penger er imponert, men mener det er viktig å fortsatt spare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved årsskiftet 1998/99 stod fondet i 171,8 milliarder. Avkastningen i 1999 var 12,4 prosent målt i internasjonal valuta.

Petroleumsfondet ble reddet av en sterk internasjonal oppgang på slutten av året. Avkastningen på aksjeporteføljen endte på 34,8 prosent. Bjørn Erik Sættem, siviløkonom og journalist i bladet Dine Penger, er fornøyd:

- Etter det jeg kan se, er dette meget bra. Sett i forhold til verdensindeksen - som ga en avkastning på rundt 25 prosent i fjor målt i amerikanske dollar - er dette utrolig bra. Hvis resultatet kommer av at fondet har investert mer i Norden enn den internasjonale indeksen skulle tilsi, har det nok dratt stor fordel av sterke oppgangen i Nokia og Ericsson, sier Sættem.

Norges Bank oppnådde en i 1999 en avkastning som lå 1,11 prosent over avkastningen på referanseporteføljen fastsatt av Finansdepartementet.

- Flott med meravkastning i forhold til referanseporteføljen. En meravkastning i forhold til den på mer enn en prosent, er meget bra - rett og slett imponerende, sier Bjørn Erik Sættem, som har følgende råd til Norges Bank:

- Fortsett å spare til de store kullene med førti- og femtiåringene går ut i pensjon. Hvis vi bruker pengene nå, vil den norske økonomien gå over styr og renta fyke til værs.