OMFATTENDE SAK: Aktor Trude Elisabeth Sparre i samtale med forsvarsadvokat Kjetil Magnus Berg i det rettsaken etter ranet av Gullborgen startet i dag.


Foto: Berit Roald / Scanpix
OMFATTENDE SAK: Aktor Trude Elisabeth Sparre i samtale med forsvarsadvokat Kjetil Magnus Berg i det rettsaken etter ranet av Gullborgen startet i dag. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Gullborgen-tiltalt hadde pengetellemaskin

Murpuss i leiebil og DNA-spor på vinkelsliper startet opprullingen. Men gull for 38 millioner søkk borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Også den lange tiltalelisten som de Gullborgen-tiltalte er knyttet til utenom 38 millioners-kuppet i Storgata i Oslo, bærer preg av gjerningsmenn som kan kople ut alarmer og håndtere verktøy som tar seg gjennom stål og betong.

Ifølge tiltalen har de vært dyktigere med avansert verktøy enn å passe på at de ikke etterlater seg fingeravtrykk og DNA-spor.

Det var helgen 13.-14. februar at edelt metall for 38 millioner kroner forsvant fra velvet i Storgata 28A.

Ikke ett gram gull har kommet til rette, på tross av flere politiransakinger i en leilighet i Keysers gate 7B i Oslo sentrum, der påtalemyndigheten mener at utbyttet ble oppbevart.

Dette er en av to sentrale Oslo-adresser, som påtalemyndigheten mener har stått sentralt både foran og etter Gullborgen-brekket.

Murpuss Det var murpuss fra Gullborgen i en leiebil som ga det første store framskrittet i etterforskingen etter kuppet.

Aktor Trude Elisabeth Sperre opplyste i Oslo tingrett i formiddag at murpussen ble funnat i en Volkswagen Passat, som en norsk-albaner med adresse i Rælingen, hadde leid. Hans DNA ble også funnet på håndtaket til en vinkelsliper, ifølge aktor.

Seks uker etter ett av Norgeshistoriens mest spektakulære innbrudd, var Oslo-politiet klar til en samlet aksjon 25. mars.

Pengetellemaskin Den 27 år gamle norsk-albaneren fra Rælingen ble pågrepet i en leilighet i Sarpsborggata sammen med utstyr som ikke er standard inventar i et hjem på Sagene/Torshov.

Der fant politiet radiosamband, en skanner til å avlytte politiets samband og en maskin til å telle sedler.

Cash og kokain Samtidig ble tre av de andre tiltalte pågrepet i leiligheten i Keysers gate 7B. Der var det også 99 500 kroner i norske kontanter, 75 gram kokain og endel innbruddsverktøy.

Femtemann, en 28 år gammel norsk-albaner, ble pågrepet hjemme på Ammerud.

I garasjen beslaglag politiet verktøy og en varebil som påtalemyndigheten mener ble brukt i forbindelse med planleggingen og gjennomføringen av Gullborgen-brekket.

Påtalemyndighetene mener at utbyttet fra Gullborgen ble oppbevart i leiligheten i Keysers gate 7, men politiet har aldri funnet noe - på tross av tre ransakinger der to ukers tid før de tiltalte ble pågrepet 25.mars.

Fra 2004 Tre av de tiltalte albanerne er tidligere utvist fra Norge på livstid på grunn av kriminell virksomhet.

Den lange tiltalelisten i Oslo tingrett - i tillegg til Gullborgen - starter kronologisk sommeren 2004  med innbrudd i Ti-To Storkiosk i Haugesund og i sengetøybutikken Jysk i Trondheimsveien i Oslo. I formiddag har flere av de tiltalte erkjent straffeskyld for flere av de andre «småinnbruddene» med utbytte opp mot 400 000 kroner.