Gulldag for freden

MOSKVA (Dagbladet): I går strålte de to presidentene George W. Bush og Vladimir Putin om kapp med skinnet fra de gullbelagte løkkuplene i vakre Kreml.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De var skjønt enige om at gårsdagen var historisk.

Det var dagen da USA og Russland ble det de to kaller strategiske partnere.

Det ble brukt store ord for å understreke det nære politiske vennskapet mellom de to land og presidenter. De to ga klart uttrykk for at de er sammen om det meste.

Historie og håp

- Dette er en historisk og en håpets dag for hele verden, sa George W. Bush på pressekonferansen etter at den omfattende nedrustningsavtalen var underskrevet.

Avtalen betyr at hvert land vil ha 2000 atomstridshoder. På det kaldeste av den kalde krigen hadde begge land 10 000, og nå har de 6000. Men også de 2000 atomstridshodene som nå vil være igjen, er nok til å utslette alt liv på jorda.

Det er krigen mot internasjonal terror som har presset fram det strategiske partnerskapet. Putin var det første statsoverhodet som sendte kondolansetelegram til Bush da World Trade Center på Manhattan sto i brann. Siden har vennskapet utviklet seg dit hen at de to presidentene nå omtaler hverandre som allierte.

Overveldet Bush

George W. Bush så helt overveldet ut da han møtte Putin i Katarina-hallen i Kreml i går tidlig. Gullet og skinnet fra de massive lysekronene er et imponerende syn. Det er viktig for Putin å gi sin kollega et positivt bilde av Russland.

I Kreml sitter en mange hundre år lang historie i veggene, og når Bush kommer til St. Petersburg i dag, så vil han se en av verdens vakreste byer. Budskapet er at Russland har noe å gi, at landet skal høste respekt for hva det har å gi og ikke bare for den militære trusselen landet representerer.

Mer handel

Men det var også politisk substans. Bush sa han ville be kongressen om å trekke tilbake Jackson-Vanik-loven fra 1974. Loven innebærer at Russland ikke kan få de gunstigste handelsbetingelsene med USA.

Og det var uenighet. De to presidentene har klart ulike vurderinger av både Irak og Iran, der Russland hjelper til med å bygge kjernekraftverk. Begge land er på USAs liste over land i «ondskapens akse». Her har de to presidentene bestemt seg for å være enige om å være uenige. Eller som Vladimir Putin forklarte det:

- Nå er vi venner som er uenige.

- HISTORISK: George W. Bush så helt overveldet ut da han møtte president Putin i Katarina-hallen i Kreml i går tidlig. - Dette er en historisk og en håpets dag for hele verden, sa George W. Bush da han møtte pressen seinere på dagen.