Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gulldass til ti millioner forsvunnet

Frekke tyver slo til mot Winston Churchills fødested, Blenheim Palace, natt til lørdag. Rev ut gulldassen og kjørte avgårde.

STJÅLET: Maurizio Cattelans kunstverk «America», som skal være en irnisk betraktning over USAs grådighet, ble i natt stjålet fra Blenheim Palace i England. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/NTB Scanpix
STJÅLET: Maurizio Cattelans kunstverk «America», som skal være en irnisk betraktning over USAs grådighet, ble i natt stjålet fra Blenheim Palace i England. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/NTB Scanpix Vis mer

En dass i helgull med det passende navnet «America» ble grytidlig i dag stjålet fra herregården Blenheim Palace i Oxford i England.

Toalettet, som har en verdi på over ti millioner kroner, ble installert på herregården for bare noen dager siden, og var fullt funksjonelt for besøkende på herregården.

Innbruddsmelding

Like før klokka 05.00 lørdag morgen fikk det lokale politiet i Thames Valley om et innbrudd på herregården, men ville da ikke bekrefte hva som var sjålet. I ettermiddag bekrefter imidlertid politiet at det er den svært verdifulle doen som er stjålet.

ÅSTED: Den gigantiske herregården Blenheim Palace i Oxfordshire i England. Foto: REX / NTB Scanpix
ÅSTED: Den gigantiske herregården Blenheim Palace i Oxfordshire i England. Foto: REX / NTB Scanpix Vis mer

Toalettet skal ha blitt revet fra veggen og kjørt vekk i en bil, og er fortsatt savnet. Ifølge Telegraph er en 66 år gammel mann pågrepet i forbindelse med tyveriet. Tyveriet skal ha ført til store skader.

- Vi tror en gruppe gjerningspersoner brukte minst to kjøretøy under hendelsen. Kunstverket er ikke gjenfunnet, men vi etterforsker nå for fullt. Beboere vil se en økt tilstedeværelse av politifolk under etterforskningen, sier etterforsker Jess Milne til avisa.

Politiet ber potensielle vitner om å melde seg.

Sikkerhetstiltak

Det har vært ekstra sikkerhetstiltak på herregården for å beskytte det ekstremt verdifulle toalettet, som består av 18 karat rent gull og er verdsatt til over en million pund, men nå er det altså stjålet.

Dassen er skapt av den kontroversielle italienske kunstneren Maurizio Cattelan, og har vekket svært mye oppmerksomhet de siste åra.

Kunstverket gikk sin seiersgang i verdenspressen i fjor, etter at Donald Trump hadde spurt Guggenheim-museet i New York om å få låne et maleri av Vincent van Gogh. Det fikk han ikke.

Derimot fikk den amerikanske presidenten et mottilbud fra sjefkurator Nancy Spektor om å få låne dassen.

Churchill-fødested

Det hvite hus svarte aldri på tilbudet fra Guggenheim. I stedet ble besluttet at den skulle få et nytt hjem på Blenheim Palace.

Ved siden av å ha vært hjem for hertugene av Marlborough i over 300 år, er Blenheim kjent for å være fødestedet til den tidligere britiske statsministeren Winston Churchill.

Toalettet hadde hedersplass tvers overfor rommet der Winston Churchill ble født. Noe som er en ren tilfeldighet, skal vi tro Edwards Spencer-Churchill, som er halvbror til den nåværende hertugen av Marlborough, og grunnlegger av Blenheim Art Foundation.

- Aldri driti på gulltoalett

- Selv om jeg er født med ei sølvskje i munnen, har jeg aldri driti på et gulltoalett, så det ser jeg fram til, sa Spencer-Churchill til The Guardian, og legger til:

- Det skal være et installert, fungerende og fullt brukbart toalett.

Gulldassen var stilt ut ved Guggenheim-museet i New York i 2016. Her var det tilgjengelig for bruk for alle som måtte ønske det, på et av museets kjønnsnøytrale toaletter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!