Gullfiskliv i Bagdad

De skulle planlegge framtida for Irak, men havnet isolert bak murer og sandsekker i Bagdads grønne sone. Virkeligheten er for farlig for okkupasjonens strateger i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BAGDAD (Dagbladet): - Vi er «sitting ducks» her inne, sier den amerikanske offiseren til velkomst. Hun får meg inn i okkupasjonsmaktens festningsbydel i Bagdad, som er en lukket sone for journalister uten spesialtillatelse. Jeg fikk telefonnummeret hennes av en venn. Den såkalte grønne sonen, på vestbredden av Tigris, omkranses av flere kilometer med betongvegger, piggtråd, mitraljøsereder og utkikksposter. Her sover, spiser, jobber og lever okkupasjonens strateger, det er om lag 1200 av dem, beskyttet av minst like mange soldater. Soverommene er hvite konteinere dekket med sandsekker. Utenfor murene drar de sjelden, der er det farligere og farligere å være for okkupanter. Hver eneste uke er det angrep på festningen, bombekastergranater eller maskingevær som prøver seg.

Vel inne i prokonsul Paul Bremers hovedkvarter, under lysekronene i Saddams gamle palass, vandrer vi gjennom enorme korridorer. På veggene henger papirlapper med navn på alle planleggingsenhetene. Det er energirådgivere, miljørådgivere, immigrasjonsrådgivere, en avstengt enhet for strategisk planlegging og en annen enhet der etableringen av den frie irakiske børsen diskuteres. Noe er visst gått galt. Jeg stivner i fascinasjon over den absurde diskusjonen. I en situasjon der forsyningslinjene inn til Bagdad er brutt, kampene raser i Fallujah og grunnleggende infrastrukturprosjekter er stoppet opp, diskuteres en irakisk «papirbørs» så det spruter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer