DEN SOM LETER, SKAL FINNE: Jordene rundt Utstein kloster ble i helga åpnet for søk. Den største samlingen metallsøkere i Norge noensinne, lette — og fant. Foto: Marie von Krogh
DEN SOM LETER, SKAL FINNE: Jordene rundt Utstein kloster ble i helga åpnet for søk. Den største samlingen metallsøkere i Norge noensinne, lette — og fant. Foto: Marie von KroghVis mer

Gullfunn i Hårfagres land

I helga gjøv detektor-entusiaster fra hele Skandinavia løs på jordene rundt Utstein Kloster — på jakt etter fornminner fra Harald Hårfagres og romersk tid. Og de fant, de fant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| MOSTERØY (Dagbladet): Christian Birkedal, én av 27 danske, svenske og norske detektorsøkere som denne helgen fant veien til Norges best bevarte middelalderkloster, sveiper detektoren over sin tildelte teig. På morgenkvisten fant han en sølvbibel, på størrelse med et frimerke, trolig fra 1700 eller 1800-tallet. Nå piper søkeren igjen, og han går ned på kne og graver.

-For noen år siden fant jeg en vikingskatt, sier Birkedal. -40 store, arabiske sølvmynter. Det var helt vilt. Jeg spurtet til bilen for å hente kamera. Og når du står der med myntene i hånda, tenker du: Han som gravde dette ned, må ha dødd ikke lenge etterpå. Han fortalte ingen om gjemmestedet. Og nå, kanskje tusen år senere, fant jeg pengene hans.

Vekk fra nerdestemplet
Skal vi tro Snorre var Utstein Kloster én av Harald Hårfagres kongsgårder. Kanskje hvilte han ut her etter slaget ved Hafrsjord. Siden var Utstein kloster for augustinerkanikene. Men folk skal ha vært her til alle tider. Derfor er det nesten ingen grenser for hva den største ansamlingen metallsøkere til nå i Norge kan finne. Sverd, kors, mynter, fibler. Stempelseil til munkenes manuskripter. Plyndringsgods etter vikingtokt på de britiske øyer.

Samtidig: Metallsøkerne er trøtt av å bli framstilt som en gjeng nerdete skattejegere.

SØLVMYNT FRA 1521: Finner: Rene Riber Larsen, Danmark.  Foto: Marie von Krogh
SØLVMYNT FRA 1521: Finner: Rene Riber Larsen, Danmark. Foto: Marie von Krogh Vis mer

- Viktig dokumentasjon
-Det er ganske stor uenighet blant arkeologer om hvorvidt slike prosjekter bør være i privat regi eller ei. Men på grunn av vårt gode samarbeid med Arkeologisk museum i Stavanger, har vi fått til dette i Rogaland. Vi gjør et stykke arbeid arkeologene aldri kan gjøre, og som er godkjent av Riksantikvaren. Vi driver ikke med skattejakt, men med en viktig, dokumenterende undersøkelse, sier John Kvanli, leder av Rygene Detektorklubb, som utfører søket.  

Gull!  
Et bruddstykke av et malmkar. Det er hva som gjemte seg i jordklumpen.
-Malmen er sort, noe som tyder på at den hvertfall har ligget her i 500 år. Malmkarene ble brukt til f. eks. mat, og funnet dokumenterer beboelse og daglig aktivitet, sier Birkedal. Så hoies det fra jordet nedenfor klosteret.
En annen danske har funnet en nesten perfekt sølvmynt, øyensynlig fra 1521, inngravert en rytter som dreper en drage med sverd.
Det hoies igjen.

Og nå er det alvor.

BETALINGSGULL: Trolig fra før vikingtid. Finner, Bjørn Fodnes, Fredrikstad. Foto: Marie von Krogh
BETALINGSGULL: Trolig fra før vikingtid. Finner, Bjørn Fodnes, Fredrikstad. Foto: Marie von Krogh Vis mer

Bjørn Fodnes, Fredrikstad, har gjort sitt første gullfunn etter 15 års søk. De to ringene er hektet fast i hverandre. Dette er betalingsgull. De kan ha ligget i jorda fra år null en gang, men neppe senere enn fra vikingtid. Ringene skinner, som om de var smidd i går.
-Dette skulle holde til bensin hjem, flirer Fodnes.  

For ordens skyld: Alle funn fra før Reformasjonen (før 1650 for mynter) innleveres staten — og ender i et museumsmonter.  

PS: Etter at Dagbladet forlot Utstein lørdag, ble et funnet en ringspenne fra middelalderen, trolig et hengesmykke fra vikingtida og nok en sølvmynt fra 1500-tallet. Søkene ble avsluttet søndag. DS.

GULL-KONFIRMASJON: -Første gangen du har funnet gull? Gratulerer! Og velkommen i klubben, sier Tommy Olesen (t.v) til dagens mann, Bjørn Fodnes. I midten: Thor Holmboe. Foto: Marie von Krogh
GULL-KONFIRMASJON: -Første gangen du har funnet gull? Gratulerer! Og velkommen i klubben, sier Tommy Olesen (t.v) til dagens mann, Bjørn Fodnes. I midten: Thor Holmboe. Foto: Marie von Krogh Vis mer