Gullguttene lover fortsatt gylne tider

Finansminister Foss skryter av regjeringens økonomiske politikk. Han tror det blir deres viktigste kort i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har levert det vi har lovet og økonomien gir et godt grunnlag for valgkampen, sier Per-Kristian Foss (H). Finansministeren mener det blir gode tider hvis dagens regjering får fortsette ved roret.


- Overskriften for 2006-budsjettet er vekst og fortsatt satsing på velferd.

Norge på toppen

Foss mener regjeringen har svært gode resultater å vise til: Antall jobber har økt. Renta er rekordlav. Kronekursen er styrket. Norge har høyere økonomisk vekst enn EU-landene.

- Vi har også gått forbi USA når det gjelder vekst i produktiviteten, sier han.

Finansministeren understreker at god økonomisk vekst er en forutsetning for god velferd. Ap-leder Jens Stoltenberg tegner et annet bilde av rikets tilstand.

- Norge har mye penger og bruker mye penger, men ikke på det som er viktigst, sier han og trekker fram dårlig kommuneøkonomi som et eksempel. Skattelette på 110 000 kroner til dem med årsinntekt på over 3,5 millioner kroner, er et annet.

- Regjeringen står for andre verdier enn oss, og budsjettlekkasjene tyder på at regjeringen vil fortsette sin usosiale politikk, mener Stoltenberg.

 PAR I PENGER:  Finansminister Per-Kristian Foss og statsminister Kjell Magne Bondevik mener de har gjort en god jobb med norsk økonomi. Foto: Aleksander Nordahl
PAR I PENGER: Finansminister Per-Kristian Foss og statsminister Kjell Magne Bondevik mener de har gjort en god jobb med norsk økonomi. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

Lite valgflesk

Både Foss og statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) er kritiske til de rød-grønnes «løftepolitikk».

- Dette vil straffe seg dersom de kommer i regjering, enten i form av en uansvarlig politikk eller at de ikke klarer å innfri forventningene, sier statsministeren, og forsikrer samtidig at regjeringen vil holde seg på en moderat linje.

- Til tross for en sterk økonomisk vekst er ikke dette noe lett budsjett å jobbe med. Men vi kommer ikke til å friste med urealistiske løfter selv om det er et valgår, og det vil ikke være mulig å innfri alle statsrådenes ønsker, sier Bondevik, som nå er samlet til budsjettkonferanse med de øvrige regjeringsmedlemmene.