SJARMOFFENSIV: Chrinas president Xi Jinping sammen med sin kone Peng Liyuan, australias generalguvernør Peter Cosgrove, og en Vombat under et møte i Australias hovedstad Canberra. Hvor enn kinesiske ledere reiser for tiden — og til sammen har Xi og statsminister Li Kequiang besøkt over 50 land i 2014 — signerer de enorme handels- og investeringskontrakter, tilbyr generøse lån og deler ut store bistandspakker. Foto: NTB Scanpix REUTERS/David Gray
SJARMOFFENSIV: Chrinas president Xi Jinping sammen med sin kone Peng Liyuan, australias generalguvernør Peter Cosgrove, og en Vombat under et møte i Australias hovedstad Canberra. Hvor enn kinesiske ledere reiser for tiden — og til sammen har Xi og statsminister Li Kequiang besøkt over 50 land i 2014 — signerer de enorme handels- og investeringskontrakter, tilbyr generøse lån og deler ut store bistandspakker. Foto: NTB Scanpix REUTERS/David GrayVis mer

Gullmedaljer, kunst og gratisturer. Slik kjøper Kina seg makt og innflytelse

Bruker milliarder på å forbedre sitt rykte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Etter hvert som Kinas globale makt øker, lærer Beijing at dets image er viktig. Til tross for all sin økonomiske og militære makt, lider landet av alvorlig mangel på myk makt.

I følge globale meningsmålinger er det klart at Kinas internasjonale image er blandet. Mens landets økonomiske ekspertise imponerer store deler av verden, sverter landets undertrykkende politiske system og merkantilistiske handelspraksis dets rykte.

Dermed har Beijing satt i verk en svær PR-offensiv de siste årene og investert milliarder av dollar rundt om i verden på forskjellige tiltak i et forsøk på å forbedre inntrykket.

Selv om Beijings PR-storm startet i 2007 under president Hu Jintao, har den blitt intensivert under president Xi Jinping. I oktober 2011, da Xi forberedte seg på å overta makten, brukte Den 17. sentrale komité av Det kinesiske kommunistparti (CCP) et helt plenumsmøte på spørsmålet om kultur, og det endelige kommunikéet erklærte at det var et nasjonalt mål å «bygge landet opp til å bli en sosialistisk kulturell supermakt».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn