FANT GULLSKATT:  California-paret fant disse myntene i hagen da de var ute og luftet hunden. Foto: REUTERS/Kagin's, Inc/NTB Scanpix
FANT GULLSKATT: California-paret fant disse myntene i hagen da de var ute og luftet hunden. Foto: REUTERS/Kagin's, Inc/NTB ScanpixVis mer

Gullmyntene verdt 60 millioner kroner kan ha blitt stjålet fra myntverk

I så fall tilhører skatten myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Når noe er for godt til å være sant, så er det ofte det. Det kan vise seg å stemme for det amerikanske paret som fant 1427 gullmynter på sin egen tomt.

Myntene er datert fra 1847 til 1894, og har en anslått verdi på 60 millioner kroner. Nå kan det vise seg at myntene er stjålet fra det nasjonale myntverket — og dermed tilhører de myndighetene.

Det melder San Francisco Chronicle, som viser til en nyhetssak fra år 1900 i «Bulletin of The American Iron and Steel Association», som omtaler tyveriet.

«30 000 dollar i mynter har nylig blitt stjålet fra hvelvet til myntverket i San Francisco. Det er ingen sport etter det savnede gullet», står det å lese i artikkelen. Den samlede pålydende verdien av gullmyntene som paret fant er 27 000 dollar. Myntene har trolig aldri vært i sirkulasjon, ifølge ekspertene, noe som støtter teorien om at de er stjålet.

Det er en historiker og myntsamler, Jack Trout, som har funnet fram til den 114 år gamle nyhetssaken. Han sier at en av 20-dollarmyntene med inskripsjonen «In God We Trust» fra 1866 alene vil kunne bli solgt for over seks millioner kroner på aksjon, fordi den er så sjelden.

- Dette var noens private mynt, som ble laget av myntverksjefen eller andre med tilgang til et høyere nivå i myntverket. Jeg tror ikke den mynten noensinne forlot myntverket før tyveriet, sier Trout. Det at mynten nå har dukket opp blant de 1426 andre myntene mener han tyder på at dette kan ha vært en innsidejobb.

En talsperson for Myntverket sier til ABC News at de ikke har informasjon om at myntene skal stamme fra et tyverie eller ran ved noen av deres myntverkavdelinger i USA.

Men, Mashable har funnet fram til Myntverkets nettside for barn, H.I.P. Pocket Change. Her kan man lese at en mann ved navnet Walter Dimmick jobbet ved Myntverket i San Francisco mellom 1898 og 1901, og at seks sekker med gull var blitt borte mens han jobbet der. Han ble dømt til fengsel for å ha stjålet myntene, men de ble aldri funnet. Før kanskje nå.

PERFEKT TILSTAND: De amerikanske ekspertene sier at myntene var i perfekt tilstand og trolig aldri har vært i sirkulasjon. Foto: AP Photo/Saddle Ridge Hoard discoverers via Kagin's/NTB Scanpix
PERFEKT TILSTAND: De amerikanske ekspertene sier at myntene var i perfekt tilstand og trolig aldri har vært i sirkulasjon. Foto: AP Photo/Saddle Ridge Hoard discoverers via Kagin's/NTB Scanpix Vis mer